Du är här

2011-03-25 - Samhällsinformation
  • På lördag är det dags att släcka och delta i Earth Hour. Foto: Mats Forsgren
  • Foto: Brendan Gallagher (WWF)

På lördag kväll släcker vi - 134 länder anmälda

På lördag uppmanas alla att släcka ner runt om i Sverige. Manifestationen genomförs i tusentals städer i hela världen.

på fredagen var 134 länder anmälda till Earth Hour, vilket är rekord. Nu uppmanar också FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon, människor att delta för att skicka en signal till beslutsfattarna att agera i klimatfrågan.

Runt om i Sverige är miljontals människor beredda att släcka. Just nu deltar två tredjedelar av landets kommuner, 880 skolor och 1 200 företag. Hundratals olika Earth Hour evenemang äger rum över hela landet, och de allra flesta är gratis.

 – Vi hoppas verkligen att folk i Ö-viks kommun deltar i denna manifestation för en bättre miljö och släcker ner på lördag kväll, säger Lars Söderlind, kommunens samordnare för "Earth Hour" i Örnsköldsvik.

Även landstinget i Västernorrland kommer att uppmärksamma "Earth Hour".


– Vi i Landstinget Västernorrland ställer oss bakom manifestationen och släcker där det är möjligt, till exempel ytterbelysningar. Landstinget arbetar idag offensivt med energieffektivisering och klimatmedvetande. Earth Hour är en del i detta arbete, säger landstingsrådet Per Wahlberg.

Den globala manifestationen genomförs nu på lördag från 20:30 och en timme framåt .

*****

Fakta om Earth Hour:

Världsnaturfonden WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige.
Denna timme är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon.

Det blev nytt globalt rekord för världens största klimatmanifestation Earth Hour 2010. 128 av världens 195 länder och 4 616 städer i alla världsdelar. Budskapet nådde nästan en miljard människor.

En SIFO-undersökning visade att varannan svensk 53 procent av befolkningen från 15 år och uppåt släckte ljuset. Förutom att släcka ljuset stängde var fjärde person av teven, stand-by funktionen och annan elektronisk utrustning under Earth Hour.
Dela med dig av denna artikel på: