Hälsa

Se upp för gruset!

Det grus som ligger kvar från vinterns halkbekämpning kan vara en fara för cyklister.

Den sand som ströddes ut i vintras för att hindra halkolyckor gör så snart snön försvunnit det motsatta. Även om borttagningen av sagda sand kommit en bit på väg för säsongen, ligger ännu en hel del kvar längs kommunens cykelvägar. Detta lösgrus kan vara en fara för cyklisterna, som bör se upp lite extra innan röjningen är klar. Statistik som försäkringsbolaget If tagit del av visar att 72 procent av cykelolyckorna är rena singelolyckor. Den tyngsta faktorn bakom singelolyckorna är försämrat väggrepp och lösgrus anges som orsak i 15 procent av fallen i april månad där den skadade behövde sjukhusvård.

–- Sand och grus på våra gator är ett stort problem för cyklisterna. En omkullkörning leder vanligtvis till mindre skador, men ute i trafik kan det vara förenat med livsfara, säger Iréne Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsexpert vid If försäkringar.

Med grus på gatorna blir bromssträckan betydligt längre och svängarna minst sagt vådliga. Därför kan det vara bra att vara extra försiktig innan gruset har sopats bort från vägarna i kommunen.

Publicerat