Föreningsliv

Plocka fram myntsamlingen

Nola Myntklubb arrangerar mynt- och sedelmässa nu på lördag på Café UH.

Har du gamla mynt och sedlar hemma som du undrar vad de är värda? Då har du möjlighet att få svar på dina funderingar när Nola Myntklubb arrangerar mynt- och sedelmässa på lördag, 16 april, på Café UH.

Aldrig tidigare har 29-åriga Nola Myntklubb arrangerat en egen mässa, men nu är det alltså dags. Under fem timmar, 10-15, informerar de om sin verksamhet samtidigt som de erbjuder värdering av mynt och sedlar. Försäljning och inköp står också på programmet.

– Vi kan glädja oss åt att antalet medlemmar i föreningen ökar. Vi har även medlemmar från andra orter som till exempel Östersund, Sundsvall, Umeå och Strömsund, säger ordförande Stefan Bergström.

Självklart visas också en mängd intressanta mynt och sedlar upp under mässan, bland annat ett par små kartongbitar från 1716 och 1717. Dessa är så kallade transportsedlar, föregångare till sedlarna.

Styrelsemedlemmen Torsten Tjernberg visar ett gigantiskt australiensiskt mynt, Kookaburra 30 dollar, som består av ett kilo rent silver. Ännu tyngre är ett stort fyrkantigt plåtmynt, 2 daler från 1728, som väger 1,5 kilo. Inget att ha i byxfickan.

Men det mest intressanta föremålet är nog det unika mynt som föreningen köpte in och skänkte till Örnsköldsviks kommun vid 100-årsjubileet 1994. Ett stort guldmynt med Per Abraham Örnsköld på åtsidan och texten ”Fostrare af näringarna i Wästernorrland” på frånsidan. Myntet finns endast i detta exemplar.

– Vi tycker att det borde finna någonstans så att folk kan se det, nu ligger det i ett kassaskåp på museet, säger Bertil Åkesson, klubbens auktionssamordnare.

Lördag 16 april kan man se myntet, och mycket annat intressant i pengaväg.


FAKTA
Nola Myntklubb
Bildades: November 1982.
Antal medlemmar: Drygt 50.
Medlemsavgift: 100 kr/år.
Ordförande: Stefan Bergström.
Minnesmynt: Tre gånger har Nola Myntklubb givit ut lokala minnesmynt: 1994 när Örnsköldsvik firade 100 år, 1997 vid öppnandet av Högakustenbron och 2006 vid invigningen av Swedbank Arena (nu Fjällräven Center). Motiven ritades av Bo Westberg-Gren, Gunnar Erkner och Arne Söderström.
Hemsida: www.infoom.se/nolamyntklubb


Publicerat