Mat & dryck

Mia fick sin revansch

Nu är det avgjort:
Världens bästa Ö-vikskock 2011 heter Anna Maria Lindström.
– Jag har laddat ett år för det här, säger den lyckliga vinnaren.
Nu finns massor av bilder att se från tävlingen.
Den gastronomiska kampen på Ulvön stod mellan fem finalister: Thomas ”Den gode kocken” Strömstedt, Björn Melbin från Statt, Johan Lundström från Scandic, Anders Näslund från Harrys samt redan nämnda Anna-Maria Lindström från Ulvö Hotell.

Hon bjöd på smörstekt piggvar med mandelpotatis och fänkålskrokett, inlagda tomater, champinjoncréme, blancherade bondbönor och sjökorall samt ostron- och persiljesås.
Det föll samtliga tre jurymedlemmar i smaken, och var och en tilldelade henne 24 av totalt 25 möjliga poäng, vilket gav henne en totalsumma på hisnande 73 poäng. För ”Mia”, som deltog redan vid tävlingens premiärår i fjol, var den triumfen minst sagt efterlängtad.

– Jag var revanschsugen sedan förre året och har laddat för den här dagen ända sedan dess, avslöjar hon.

I samma stund som hon fick listan på råvaror för några veckor sedan började förberedelserna inför helgens tävling.
– Jag provlagade tre olika rätter som jag lät min alldeles egen expertjury testa, berättar hon. Sedan lyssnade jag på deras synpunkter och byggde jag vidare på mitt slutrecept.

Tvåa i tävlingen blev Johan Lundström med 63 poäng, följd av fjolårssegraren Thomas Strömstedt med 49. I skrivande stund, 23.00 på lördagskvällen, festar de uppemot 150 gästerna på Hotell Ulvön för fullt. Arrangörer, jury, tävlande, anhöriga, ulvöbor, hotellgäster och övriga tillresta har förenats i en festyra som ser ut att bli långlivad.
Detsamma kan tveklöst sägas om tävlingen ”Världens bäste Ö-vikskock”.

 


Juryns vinnarmotivering:
”På ett exceptionellt sätt har vinnaren lyckats locka fram en potential hos samtliga råvaror som man inte ens anade att de bar på. En härlig balans av smaker och färger där de syltade tomaterna lyfter anrättningen ytterligare en dimension.”


Fakta/Juryns bedömningspunkter
Smak (10 poäng)
Utseende och uppläggning (5 poäng)
Kreativt utnyttjande av råvaror (5 poäng)
Yrkesskicklighet (5 poäng)


Juryn bestod av den meriterade trion Bengt-Ove Krantz, Malin Landström och Olle Jonsson. Den kanske mest välklingande meriten har Olle Jonsson som arbetat under inte mindre än nio Nobelfester.


Publicerat