Övrig kultur

Direkt från Metropolitan

Direktsända operor i digitalbiografen på Gideågården har blivit en succé. På Valborgsmässoafton är det dags för fjärde arrangemanget och nu handlar det om Verdis klassiker Trubaduren.

Il Trovatore, Trubaduren, uppfördes första gången 19 januari 1853 på Teatro Apollo i Rom. Giuseppe Verdis intensiva drama utspelar sig under inbördeskriget i 1400-talets Spanien där krigsfienderna Greve di Luna av Aragon och Manrico av Biscaya uppvaktar samma kvinna.

Självklart blir det, när det handlar om en Verdi-opera, väldigt gripande och dramatiskt med ond bråd död. När di Luna dödat sin rival Manrico uppdagas dessutom att de var bröder.

Den här uppsättningen, som alltså sänds direkt från Metropolitan i New York, har satts upp av David McVicar och hade premiär på Metropolitan 2008. I rollerna ser vi Sondra Radvanovsky, sopran, Dolora Zajick, mezzosopran, Marcelo Álvarez, tenor, Dmitri Hvorostovsky, baryton, samt Stefan Kocán, bas.

Arrangören Gideå Bygdegårdsförening erbjuder också middagsbuffé i samband med föreställningen, allt för att efterlikna en riktig kväll på operan.



Publicerat