Du är här

2011-04-17 - Samhällsinformation
Foto: Håkan Nordström

Dags för vårstädning

Våren är här och snön har sakta försvunnit.

Dagarna är längre och ljusare och plötsligt som ett brev på posten ser du allt, dammråttorna under soffan, parkettens lyster lyser med sin frånvaro och fönstren får solstrålarna att mattas.

Enligt vår erfarenhet är det bäst att städa ofta och lite, fast just vid denna tidpunkt kan det passa bra med en storstädning. Många av oss ser städandet som ett nödvändigt ont, men de flesta uppskattar ändå känslan av ett nystädat hem. Man kan även se städning som motion, avsätter du två timmar bränner du 700 kalorier.

Här är våra bästa städtips
:
Starta städningen med riktigt bra musik så kommer du igång.

Använd ett förkläde eller annat plagg med stora fickor för att samla ihop prylar som ligger fel utan att avbryta städningen.

Har du svarta skomärken på golvet så använd ett suddgummi och sudda sedan som vanligt.

Använd tillbehören till din dammsugare, möbelmunstycket för soffa och säng, den lilla borsten är bra för exempelvis element och persienner.

Parfymera små bomullstussar och dammsug upp dem. Genast doftar hemmet av din favoritdoft.

Tänk både på miljö och ekonomi och gör din egen rengöringsspray. Blanda 2 delar såpa, 4 delar vatten och saften av 1 citron i sprayflaska.

Fönstren putsar du med vatten blandat med lite diskmedel, färsk fönsterskrapa och torr trasa. Tricket är en enda svepande rörelse utan stopp.

Avsluta sedan med att dekorera ditt nystädade hem med exempelvis vårens första tulpaner, ny lyxig tvål på handfatet och nybryggt kaffe till skön långläsning i den dammfria soffan.

Att ha rätt utrustning är A och O för att kunna städa smidigt. Självklart är en bra dammsugare den viktigaste beståndsdelen i städarsenalen. Viktigt att komma ihåg är även att byta dammsugarpåse ofta samt att byta eller rengöra filtret då och då
Dela med dig av denna artikel på: