Nyheter/Reportage

Företagsklimatet sämre än ifjol i Ö-vik

Svenskt näringsliv presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i Sverige i Härnösand på tisdagen.
Timrå kommun har det bästa företagsklimatet i Västernorrland. Det framgår av Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet i landets alla 290 kommuner, där den viktigaste delen är hur företagen uppfattar företagsklimatet i sin kommun.

– Örnsköldsvik har sjunkit en hel del och Timrå har ett förbättrat resultat och därför har nu Timrå gått om Örnsköldsvik i toppen. Det är ett något mer positivt resultat i år där fyra av sju kommuner har fått förbättrat omdöme från företagen, men att fira med bubbel får vänta till nästa år säger Malin Sjölander, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland:
Svenskt  näringsliv.

– Företagens engagemang och starka initiativ är ett måste för att förbättra ett företagsklimat. I Örnsköldsvik är företagens engagemang och initiativkraft stark, sa några av Ö-viksföretagarna på företagsklimatet i länets kommuner offentliggjordes i Härnösand på tisdagen.

Redan när Örnsköldsvik förra året föll från topp-100-listan började kommunen arbeta fram en strategi för att vända utvecklingen. Målet är att till 2015 ha klättrat upp till plats 50. Vägledande för arbetet blir den handlingsplan för åren 2011-2015 som kommunens tillväxtavdelning utarbetat.

Där lyfts fyra områden fram att särskilt fokusera på: företagsservice, upphandling, konkurrensutsättning och kommunikation.

Dessa prioriteringar utgår vad de lokala företagen rankat som mest betydelsefullt för att förbättra det lokala företagsklimatet.

– Nu gäller det att omsätta planen i konkret handling. Det krävs både interna insatser och ett utökat samarbete med företagen och företagarorganisationerna, säger Anne-Marie Niemi, verksamhetsansvarig vid Företagslotsen.

400 örnsköldsvikföretag tillfrågades. Av de 207 som svarade var 80 procent småföretag med färre än 25 anställda.

Bästa företagsklimatet i Sverige har Solna kommun enligt undersökningen..



Här kan du läsa mer om redovisningen av  företagsklimat i Västernorrland.



Publicerat