Mat & dryck

Vi äter allt fler ägg

60 miljoner ägg sätter vi i oss under påsken.

Det är inte bara under påsk som svenskarna vill äta många ägg. Statistiken från Jordbruksverket visar att äggkonsumtionen ökar varje år. Senaste statistiken är från 2013 då vi i Sverige åt 222 ägg per person, varav 175 köptes med skal och bars hem från affären. På fem år har ökningen varit 25 ägg per person.
– Äntligen börjar ägget få den plats det förtjänar på matborden och som mellanmål, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Myten om att man ska undvika ägg för att de innehåller kolesterol har varit seglivad. Forskningen visar sedan länge att ägget är en riktig vitaminkick och Livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer när det gäller att servera små barn ägg 2011. Livsmedelsverket anser att ägg bidrar med viktiga näringsämnen och att det är bra om barnet får sådan mat tidigt. Många länder har en betydligt högre äggkonsumtion än Sverige. I länder som Japan och Kina ligger den på 350 ägg per person och år.

Under påsken frossar svenskarna i ägg, men på Svenska Ägg har man även noterat att ägget börjar bli ett vanligt mellanmål som passar bra att ha i väskan.
– Som äggproducent har jag förstås öga för när någon äter ägg på ovanliga ställen, och jag har flera gånger sett resenärer som väntar på sitt tåg hala upp ett kokt ägg ur handväskan, säger Charlotte Norrman-Oredsson.

Kanske är det kokta ägget på väg att ersätta banan som det extra mellanmålet. Än så länge visar statistiken att vi först och främst äter ägg till frukost, men använder det också till bak och matlagning.
Källa: svenskaagg

 

Publicerat