Du är här

2021-04-03 - Mat & dryck
Ägg Benedict med ugnsrostad tomat.

Äggande recept

Är du sugen på ägg men trött på att variera dig mellan lös- och hårdkokt? Testa några nya recept och återupptäck ett av våra mest älskade livsmedel.

Finare äggröra
4 personer
6 ägg
1 ½ dl grädde
salt
timjan

Vispa samman ägg, salt och grädde. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i äggsmeten. Hetta upp äggröran på svag värme och rör hela tiden mot botten med en träsked. Är värmen för stark blir äggröran för grynig. När den stannat är den färdig. Servera till, bräckt korv, rökt kött, skinka, rökt fisk och kokta grönsaker. Till rökt fisk, t ex ål är det gott med timjan i äggröran.


Pocherade ägg
Ordet pocherad kommer från franskans ficka, poche, då gulan på sätt och vis, sveps in i vitan när ägget försiktigt släpps ner i den sjudande vätskan. Gulan ligger då som i en ficka. Äggen måste vara färska och mycket syra måste användas i vattnet för att ge bästa resultat. Pocherade ägg kan förberedas och förvaras i kylskåp timmarna fram till servering.  De passar bra som tillbehör på en matigare sallad eller på en rostad brödskiva med lite finskuren gräslök. 

4 personer
4 ägg
1 ½ liter vatten
2 msk ättika
2 tsk salt

Koka upp vatten med ättika och salt. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i lätt sjudande vatten. Håll koppen nära ytan. Låt ägget sjuda lätt i 3 minuter, tills vitan stelnat. Ta upp med hålslev.


Ägg Benedict
Serveras pocherade ägg på rostat bröd med hollandaise, skinka och eventuellt med en bit tryffel på toppen så blir det klassiska Ägg Benedict.

1 portion
1 pocherat ägg
1 rostad brödskiva
bräckt skinka eller bacon
1-2 msk hollandaise sås
toppa eventuellt med lite äkta tryffel

Arrangera skinka och ägg på den rostade brödskivan. Toppa med hollandaise och servera eventuellt en del av såsen i separat såskanna.

 

Dela med dig av denna artikel på: