Örnsköldsvik

Första maj – En dag för gemenskap på många sätt

En del kanske ser första maj som en dag bland alla andra dagar, en dag som går förbi lika fort som den kom. Men en del väljer att demonstrera för arbetarrörelsen, eller fira in vårens ankomst.

Sedan 1890 har första maj varit arbetarrörelsens internationella högtidsdag och detta på initiativ av Andra internationalen, vilket var en socialistisk organisation.

Från början var det viljan att få åtta timmars arbetsdag som var den största anledningen till att folket valde att gå ut för att demonstrera och visa sitt missnöje.

Första maj handlar inte bara om arbetarrörelsen. Folk har på olika platser i världen valt att välkomna våren och fira dess ankomst, och detta har sitt ursprung i antiken.

En helgdag
Anledningen till att första maj är en helgdag är för att det ska vara en dag för arbetarna. Förr fick arbetarrörelsen demonstrera efter arbetsdagen slut, därför ville de ha en ledig dag då de kunde samlas och gemensamt få möjlighet att uttrycka sina åsikter.

Första maj i Örnsköldsvik
Det traditionsenliga demonstrationståget  startar vid Arken 11.30 och anförs av Musikkåren Drillflickorna. Huvudtalare på Parken är riksdagsledamot Christina Karlsson. Det blir även barnaktiviteter och proggmusik med Anders Hägg. På torget talar Daniel Smirat (SSU) och Malin Westman, LO-Ångermanland.

 


Publicerat