Du är här

2011-04-29 - Samhällsinformation

Förslag : Vin och sprit på boenden

Regeringens utredare föreslår att de som bor på äldreboenden ska ha rätt att dricka vin och sprit till maten i den gemensamma matsalen.

– Ett bra förslag, säger Annica Jonsson, boendechef för Bjästagårdens servicehus. Likväl som man serverar alkohol på restauranger borde man göra det på våra boenden också.

Örnsköldsviks kommun tillåter brukarna att dricka öl, vin och sprit inne i sina lägenheter. Nu kan det alltså från och med nästa år också bli möjligt att ta sig ett glas vin eller en nubbe i matsalen i samband med en middag.

Enligt utredarna  tillåter i dag bara vissa äldreboenden det. Kommunerna har olika regler och alkohollagen är vag för äldreboenden.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson säger till Dagens Nyheter att det inte ska finnas någon osäkerhet om att det är tillåtet och att man ska respektera den enskilda individens önskemål.
IOGT har redan reagerat och menat att det inte är något bra förslag som kommit från utredaren.

– Det blir ett ökat drickande, säger företrädare för nyketerhetsorganisationen.

– Jag tror inte alls det blir några problem. Det handlar om äldre människor som väl kan hantera den här situationen. säger boendechef Annica Jonsson till P4 Västernorrland
Dela med dig av denna artikel på: