Samhällsinformation

Bensinpriset rekordhögt

Bensinpriset ökar för varje år, och spränger snart 15 kronors-vallen. Webben7 har pratat med ö-viksborna om hur de upplever ökningen.

Bensinpriset i Sverige har börjat närma sig 15 kronor. En stor anledning till att Sverige har så höga bensinpriser är att cirka 70 procent av priset består av skatt och moms. Det är energiskatt på 2,90 kronor per liter och koldioxidskatt på 2,16 kronor per liter. Till det tillkommer en moms på 25 procent.

Det som först och främst påverkar bensinpriset är det internationella priset på råolja. Tillgången och efterfrågan påverkar varandra, ökar efterfrågan mer än tillgången så höjs priset.

Det är många faktorer som väger in i priset. En av dessa faktorer är politik. Många av de oljeproducerande länderna är medlemmar i OPEC, och de har avsiktligt minskat på produktionen för att pressa upp priset.

Även krig och naturkatastrofer påverkar prisets utgång, då dessa riskerar att påverka oljeproduktionen och då kan oljeproducenterna inte möta efterfrågan och priset höjs.

Webben7:s reporter har besökt en bensinstation och frågat ö-viksborna om vad de tycker om ökningen av bensinpriset.

 

---

OPEC: Är en organisation för oljeproducerande länder. Medlemsländerna är Algeriet, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, och Venezuela. OPEC är en oljekartell som genom att öka eller att minska produktionen av olja direkt påverkar priset på råolja. Oljeproduktionen har alltid varit påverkad av regleringar och kontrollerande karteller. (Källa: Wikipedia)

Publicerat