Samhällsinformation

Varm vår plågar allergiker

Årets pollensäsong har inletts tidigare än vanligt, och Västernorrlands län hör till de värst drabbade – men det finns hjälp att få.
Som pollenallergiker gäller det att hålla koll på hur mycket pollen som finns i luften och hur du normalt reagerar av dessa. Detta för att kunna ta rätt preparat i rätt mängd. Tar du för lite riskerar du att lida i onödan och tar du för stora doser riskerar du biverkningar som kan vara minst lika illa som allergin i sig.
– Om man vet vilka problem som brukar uppstå under den här perioden kan man redan nu ladda upp förråden med nässpray och ögondroppar, säger apotekaren Klara Lundin.

40 procent drabbas
Ungefär två miljoner svenskar är pollenallergiker, och beräkningar visar att så många som 40 procent får besvär. Pollenallergi innebär att kroppens immunsystem överreagerar när man utsätts för pollen eller sporer från växter som blommar. Vanligt är allergi mot björk-, al- och gräspollen.

Enligt Klara Lundin tror många att de är förkylda när de i själva verket har allergi. – Man kan känna sig trött och allmänt hängig. Utmärkande för en allergi är dock att snuvan ofta är mer lättrinnig och ögonen kanske kliar och blir röda. Vid en förkylning får man ofta feber och man blir mer täppt i näsan.


Så skyddar du dig mot pollenplågan:
– Har du lindriga besvär under ett normalt pollenår? Då är det receptfria allergitabletter som Clarityn och Zyrlex som gäller för dig.

– Har du måttliga besvär under ett normalt pollenår kan du komplettera med receptfria ögondroppar eller nässprej om endast tabletterna inte räcker.

– Har du måttliga eller svåra besvär vid höga pollennivåer kan det vara bra att skölja näsan med koksaltlösning. Även nässprejer som Renässans pollen som hindrar frömjölet från att irritera näsans slemhinna genom att lämna en fet hinna kan hjälpa. Ögondroppar kan lindra kliet i ögonen.

– Har du svåra besvär och lider av pollenutlöst astma är det dags att söka läkare för att få rätt hjälp och kunna öka medicineringen. Det finns många bra receptbelagda preparat som nässteroider, luftrörsvidgare och antihistaminer som får bäst effekt om du börjar med dem några veckor innan pollensäsongen bryter ut.

– Har du svåra besvär under flera år så går det att vaccinera sig. Behandlingen med flera injektioner bygger på immunterapi och tar i vanliga fall tre år och skyddet räcker i tio till femton år. För de som enbart är allergiska mot gräs finns numer även vaccin i tablettform.
Publicerat