Modo Hockey

Nya Modo: Mika spetsar truppen

Under det senaste halvåret har Markus Näslund och Peter Forsberg slitit hårt för att bygga upp ett nytt, slagkraftigt lag ur spillrorna av den trupp som med nöd och näppe överlevde kvalserien.
Följ lagbygget här på webben7.se.
SENAST UPPDATERAT:  

Markus Näslunds långa, krävande jakt efter förstärkningar är äntligen över - åtminstone för den här gången. I och med värvningen av forwarden Mika Hannulas  är A-lagstruppen nu färdigspetsad och kan beskådas i sin helhet längre ner.
Värvningen innebär också att denna löpande uppdatering kring lagbygget ser ut att ha gjort sitt för den här gången. Säsongsstarten väntar – och lagbygget står redo.

***

Den finske backen Joonas Lehtivuori fick tre matcher på sig att imponera på Modo Hockeys ledartrojka - och tog chansen. Nu är 23-åringen kontrakterad av klubben för resten av säsongen, och därmed har klubben fyllt den sista backplatsen. Markus Näslund letar dock fortfarande efter en spetsforward.

***

Med en lång träningssommar bakom sig rustar Modo Hockeys nya lagbygge för sin första träningsmatch. Klockan 16.00 på måndag, 22 augusti, möter laget Södertälje nere i Axa Sports Center. Senast laget mötes stod en elitserieplats på spel – nu handlar det om Elitserielaget Modo som möter allsvenska SSK. Amerikanerna Freddy Meyer och Rob Schremp anländer först i september och kommer alltså inte att delta. Det lutar även åt att tryout-kontrakterade backen Joonas Lehtivuori gör debut först på onsdag.

***

Modo har skrivit tryout.kontrakt med den 23-årige finske backtalangen Joonas Lehtivuori. Joonas, som efter en AHL-sejour återvände till finska ligan i vintras, kommer under försäsongen få chansen att visa upp sig i Mododressen. Han  beskrivs som offensivt skicklig och gjorde sin poängmässigt bästa säsong 07/08 med 21 poäng på 48 matcher – för övrigt fler än Modobekantingen Hannu Pikkarainen mäktade med samma år.

***

Modo Hockey är fortfarande på jakt efter en toppforward, och enligt expressen.se har klubbens General Manager Markus Näslund visat intresse för 32-årige Mika Hannula. Mika återvände i våras till Djurgården efter en KHL-sejour och svarade där för 11 poäng på 19 matcher; slutspel inkluderat.

***

ModModofansen kan sannolikt stryka ytterligare två spelarnamn från sin önskelista. Det gäller dels forwarden Fabian Brunnström,  vars agent Peter Werner bekräftar för Sportbladet att Fabian undertecknat ett tryout-kontrakt med en NHL-klubb, och dels backen Anton Strålman som helt uteslutit elitseriespel under säsongens början.
Strålman sågs redan tidigare som en mycket osannolik värvning, och Modo Hockeys GM Markus Näslund har uppgett att en forward är prioritet ett.


***

Efter en rad motgångar på värvningsfronten slog Modo Hockeys general manager Markus Näslund till med en riktig skräll. Amerikanen Rob Schremp, som i juniorålder förutspåddes en lysande framtid i NHL, väljer vid 25 års ålder att spela ett år i Europa. Centern, som snittat 0,5 poäng per match i världens bästa liga, lämnar Atlanta Thrashers och blir Modos näst sista pusselbit på forwardsfronten.


***

Per Svartvadet kommer inte att spela med Modo i år. Lagkaptens kroniska magåkomma håller honom borta från spel åtminstone fram till jul, och framtiden är osäker.

***

Modo Hockey förlorade dragkampen om NHL-forwarden Fredrik Sjöström. Med sin Modobakgrund och flickvän från Örnsköldsvik kändes den 28-årige anfallaren som ett namn värt att hoppas på, men efter 489 NHL-matcher väljer han nu i stället att tacka ja till ett ettårskontrakt med de svenska mästarna Färjestad. Modos GM Markus Näslund får därmed leta vidare i sin jakt på poängproducerande spetskompetens.

***

Modofansen kan stryka ytterligare ett namn från sin önskelista. Det gäller den extremt poängstarke backen Hannu Pikkarainen som väljer spel i Skellefteå AIK nästa säsong.


***

Varken Lubos Bartecko eller Ladisnav Nagy kommer att representera Modo Hockey nästa säsong. Det står klart sedan de båda accepterat förslag från KHL-satsande Lev Poprad.

*** 

Som väntat ledde Andreas Thuressons Rangers-trade till ett kontrakt med klubben. Forwarden har undertecknat ett fyramiljonerskontrakt med New York-klubben och är därmed utpm räckhåll för Modo Hockey.

***

Turerna kring Mattias Timanders vara eller icke vara i Modo Hockey är över. Klubben General Manager Markus Näslund bekräftar nu för allehanda.se att backen har tackat nej till förlängning.
Uppdaterat: "Timmy" är har skrivit på ett 1+1-kontrakt med allsvenska Leksand.

***

Sedan Free agent-marknaden öppnade 1 juli har ett flertal namn som förknippats med Modo nu kunnat strykas från den listan. Det handlar om den poängstarke backen Clay Wilson, som skrivit på för Calgary Flames i NHL, om centern Ben Walter som går till samma klubb och om den svenske forwarden Andreas Thuresson, som tradats till Henrik Lundqvists och Mats Zuccarellos New York Rangers och av allt att döma blir kvar i Nordamerika.

***

Det har varit en hel del turer kring Modos intresse för junioren Måns Krüger.
Modo ville värva honom, Krüger ville till Modo, han saknade kontrakt med Djurgården och ingen såg något hinder förrän Dif krävde 300 000 i ersättning eftersom Måns fortfarande stod registrerad hos dem. Nu, efter veckor av hårda ord åt båda håll och med inkopplad skiljenämnd, har affären äntligen fått ett lyckligt slut.
– Efter en tids förhandling har vi nu nått en överenskommelse med Djurgården och det är vi glada över, säger Modo Hockeys vd Anders Trollsås som skött förhandlingarna med Djurgården.
Den vänsterfattade centern Krüger, född 1992, är 184 cm lång och 80 kilo tung. Han har undertecknat ett tvåårskontrakt och tränar redan med laget.

***

I och med värvningen av NHL-backen Frederick Meyer IV återstår bara en plats att fylla på backsidan i Modo. Om det innebär fler backförvärv eller ej beror vilket beslut Mattias Timander fattar om framtiden.
Samtidigt kan Alexander Barta strykas som rykte på forwardsfronten, då han i helgen skrev på för allsvenska Malmö Redhawks.

***

Den offensive centerforwarden Ben Walter kan bli Byron Ritchies ersättare i Modo.
Enligt allehanda.se har Modo visat intresse för den vänsterfattade kanadensaren.
27-årige Walter spelade under den gångna säsongen i AHL-klubben Lake Erie Minsters, där han producerade 70 poäng på 77 matcher. Under sin tid i Nordamerika har han även spelat 24 NHL-matcher för Boston, New York Islanders och New Jersey.

***

Enligt uppgifter till Norrans hockeyblogg är den amerikanske backen Clay Wilson ett namn för Modo. 28-åringen pendlade under fjolåret mellan Florida Panthers i NHL och klubbens farmarlag Rochester. Wilson beskrivs som en tvåvägsback med power play-kvaliteter och uppges dessutom kunna extraknäcka som forward.

***

Modos jakt på en andretränare är över. Den gamle storspelaren Peter Andersson, med tränarmeriter från Björklöven, har undertecknat ett tvåårskontrakt och ersätter därmed Andreas Johansson.

***

För flera veckor sedan började rykten cirkulera om att Modo visat intresse för såväl Martin Gerber som Mikael Tellqvist, men med Tuomas Tarkki på kontrakt framstod detta som långsökt. Nu har Modo levererat två nyheter i en: Tarrki flyttar till KHL och Tellqvist ansluter därifrån. Modo får därmed en rutinerad toppmålvakt med fina meriter från VM, OS och tre NHL-klubbar.

***

Modobacken Per Hållberg, som tidigt fick veta att han inte ingick i Modos framtidsplaner, har skrivit på för nykomlingen Växjö Lakers.

***

AHL-backen Jonas Ahnelöv, 23, har undertecknat ett tvåårskontrakt med Modo Hockey. Den storvuxne försvararen uppges ha jagats av både Djurgården och sin gamla klubb Frölunda, som han lämnade till förmån för Nordamerika 2008. Efter tre år i Phoenix Coyotes organisation är Jonas ett välbekant namn för Modos nye coach Ulf Samuelsson.

***

Under en vecka i augusti kommer Mark Ciaccio, med rollen som "Power skating coach" i NHL-klubben Phoenix Coyotes, att försöka förbättra Modospelarnas skridskoåkning.
På agendan står såväl A-lag som junior- ungdomsverksamheten samt utbildning av Modos egna ledare.
Ciacco har arbetat tillsammans med Modotränaren Ulf Samuelsson i Phoenix och är känd för att kunna få upp farten även på äldre spelare.

***

Dif-talangen Måns Krüger tycks vara ett kliv närmare Modo. Båda parter är intresserade av en övergång och hittills har stoppklossen utgjorts av hans kontrakt med Djurgården. I en intervju med Marie Hallman säger nu Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström så här:
"Måns vill dit och de vill ha honom, så det blir väl en ersättningsfråga i så fall, han har ju kontrakt med oss i ett år till. Jag har haft ett möte med Modo i fredags för att se om vi kan lösa det, och vad som sas där tänker jag inte diskutera i media, men jag hoppas det löser sig bra för alla parter och att det inte ska dra ut allt för länge tills vi når en lösning."

***

Vid lunchtid på fredagen stod det klart att Modo vunnit dragkampen om landets kanske mest eftertraktade svenske spelare, guldmedaljören Dick Axelsson från Färjestad. Trots anbud från finallagen FBK och Skellefteå samt seriesegrarna HV föll valet glädjande nog på Modo för 24-åringen.

***

Torontoforwarden Fredrik Sjöström, som gick ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik, ska enligt allehanda.se vara ett intressant namn för Modo.
Förutsättningen är att han inte får sitt NHL-kontrakt förlängt. 28-åringen har tidigare haft Modos nye coach Ulf Samuelsson som assisterande tränare i Phoenix Coyotes.

***

Det står definitivt klart att Modo förlorat kampen om Linus Klasen, som väljer spel i Malmö, och Oscar Möller som nu är klar för Skellefteå. Det fortsätter dock att poppa upp intressanta forwardsnamn som kopplas ihop med Modo.
Ett är den 30-årige kanadensaren Brandon Reid från Rapperswil, ett annat den 23-årige forwarden Andreas Thuresson från Nashville och ett tredje 19-årige Måns Krüger från Djurgården som själv bekräftat Modos intresse.

***


 

TRÄNARSTAB

Förstetränare: Ulf Samuelsson

Andretränare: Peter Andersson (Ny)

Målvaktstränare: Maciej Szwoch (Ny från Växjö)

Skridskocoach: Mark Ciaccio

Lämnar: Charles Berglund, Andreas Johansson.

Aktuella för förlängning: -

På ingång:  -

 

MÅLVAKTSPAR

1: Mikael Tellqvist

2: Anton Forsberg

 

Lämnar: Nicklas Dahlberg, Tuomas Tarkki.

Aktuella för förlängning: -

På ingång: Juniormålvakten Anton Forsberg har ett 3-årskontrakt med klubben och får nu en seriös chans att slå sig in i truppen.  Någon tredjemålvakt kommer med all sannolikhet inte att värvas.

 

BACKBESÄTTNING

1: Ole-Kristian Tollefsen

2: Jens Westin

3: Eddie Larsson

4: Thomas Pöck (Ny från Rapperswil)

5: Patrik Hersley (Ny från Malmö)

6: Jonas Ahnelöv (Ny från San Antonio Rampage)

7: Freddy Meyer (Ny från Atlanta Thrashers)

8: Joonas Lehtivuori (Ny från KalPa Kuopio)

 

Lämnar: Alexander Bonsaksen, Anders Eriksson, Daniel Josefsson, Per Hållberg, Hans Jonsson, Mattias Timander, Hannu Pikkarainen.

Aktuella för förlängning: 

På ingång: Inga heta rykten i dagsläget.

 

FORWARDSBESÄTTNING

1: Per Svartvadet (sjukskriven tills vidare)

2: Per-Åge Skröder

3: Nicklas Danielsson

4: Morten Madsen

5: Anton Hedman

6: John Westin

7: Kristian Forsberg

8: Fredric Andersson (Ny från Södertälje)

9: Johan Ryno (Ny på tryout från Oskarshamn)

10: Janos Hari (Ny från Rouyn-Noranda Huskies)

11: Niklas Sundström (Förlängt kontrakt)

12: Dick Axelsson (Ny från Färjestad)

13: Måns Krüger (Ny från Djurgården)

14: Rob Schremp (Ny från Atlanta Thrashers)

15: Mika Hannula (Ny från Djurgården)

 

Lämnar: Robert Rosén, Byron Ritchie, Jacob Blomqvist, Magnus Häggström, Lubos Bartecko, Ladislav Nagy.

Aktuella för förlängning: -

På ingång: -

Publicerat