Nyheter/Reportage

Småföretagandet på uppgång i länet

Småföretagskonjunkturen i Västernorrland har förbättrats kraftigt sedan höstens mätning.

Indikatorn ligger på i stort sett samma nivå som i riket som helhet. Uppgången väntas fortsätta under det kommande året.

Sysselsättningstillväxten går från nolltillväxt till att företagen börjat anställa igen. Nettotillväxten på 11 ligger dock något under rikets 16. Sysselsättningen väntas öka snabbare under det kommande året.

Orderingången har fortsatt uppåt i vårens mätning och nettotalet landar på 43 vilket är något högre än i riket. Utvecklingen inom tjänstesektorn är betydligt starkare än för landet i genomsnitt. Orderingången i länet väntas dock dämpas något kommande år.

Omsättningstillväxten i länet har också ökat kraftigt. Från ett blygsamt nettotal på 8 i höstens mätning till 38 i vårens, vilket är strax under rikets i genomsnitt.

Lönsamheten har även den utvecklats kraftigt positivt i vårens mätning. Nettotillväxten ökar från 4 i höstas till 31, vilket är högre än i övriga landet.

Kapacitetsutnyttjandet ligger kvar på liknande nivåer som i de senaste mätningarna. 53 procent av företagen o länet uppger at de arbetar med fullt kapacitetsutnyttjande.

69 procent av Västernorrlands småföretag uppger att det finns goda expansionsutsikter på sikt, vilket är en lägre andel än riksgenomsnittet.

Det främsta tillväxthindret för småföretagen är bristen på arbetskraft, följt av höga arbetskostnader samt en svag efterfrågan.


******

Ladda hem Småföretagarbarometern här

 


Publicerat