Samhällsinformation

Polisen får nytt IT-stöd för utredningar

Länspolisen i Västernorrland har börjat använda det nya IT-stödet, som kallas PUST, polisens utredningsstöd. Detta är för att förenkla arbetet för poliser på utredningsplatser.
– Det är ett svar på regeringens krav att vara mer synlig på gatorna, säger länspolisens informatör Annika Odelind till P4 Västernorrland på tisdagen.

Stödet innebär att man med hjälp av en bärbar dator kan skicka utredningar till förundersökningsledaren direkt från brottsplatsen. Sedan kan ledaren undersöka utredningen snabbare och kontakta åklagarmyndigheten vid behov.

Systemet började användas i går måndag, och Annika Odelind tror att det kommer effektivisera arbetet.
– Vi kommer få mer tid att synas på gatorna.

PUST består av flera delar som kommer att sättas in i systemet med jämna mellanrum. Den första delen innefattar brott som snatteri/stöld i butik, olovlig körning, drog- och rattfylleri, narkotikabrott/innehav samt brott mot knivlagen.

Det andra steget kommer in i systemet i juni, då fler brott kommer användas. Länspolismästaren Per Silverliden är även han positiv till PUST.
– Att jobba med ärendet på plats där det har skett, gör chanserna mycket större att klara upp brotten, säger Per Silverliden till P4 Västernorrland.

Publicerat