Samhällsinformation

Biskopen vill starta diskussion

På torsdag släpper biskop Tuulikki Koivunen Bylund sin programförklaring.
Det görs i form av en skrift, ett så kallat herdabrev, riktat till alla Svenska kyrkans anställda och förtroendevalda i regionen.

– Med mitt herdabrev vill jag stimulera till diskussion i församlingarna, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Ett herdabrev är en sorts programförklaring som skrivs av en biskop, ofta i samband med tillträdet. Biskop Tuulikki Koivunen Bylund första herdabrev har hämtat titeln från hennes valspråk, ”Kärleken fördriver rädslan”, är i lättillgänglig magasinsform och kännetecknas av ett rikt bildspråk.

I herdabrevet redovisar biskopen röster från sin introduktionsresa i stiftet samt fördjupar sig i sitt valspråk. Hon har också specialstuderat fyra olika frågor som hon för personligt färgade resonemang kring.
Det handlar om förtroendevalda, livet och döden, sexualitet och flerspråkighet.
Med sitt herdabrev vill biskopen stimulera till diskussion bland anställda, förtroendevalda och andra engagerade i Svenska kyrkan.

– Ibland har jag en känsla av att det finns en rädslans kultur i våra församlingar och kyrkor. När vi vågar tala om saker och kärleken fördrivit rädslan, då kan det hända stora saker i våra liv, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund.

Under maj månad kommer herdabrevet att skickas till alla anställda och förtroendevalda i stiftets församlingar, totalt cirka 3 000 personer.

 

*****

Fakta

Den 8 april 2009 valdes Tuulikki Koivunen Bylund till biskop i Härnösands stift. Hon vigdes till biskop i Uppsala domkyrka den 8 november 2009 tillsammans med Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, och blev därmed Sveriges femte kvinnliga biskop. Koivunen Bylund är också den första kvinnliga finska biskopen i Svenska kyrkan. (Källa:Wikipedia)


Publicerat