Musik

Absorbing The Pain tar plats på Sweden Rock Festival

Sveriges bästa nya hårdrocksband tar plats på Sweden Rock Festival. Då landar en inbjudan hos ö-viksbandet Absorbing The Pain.
För sjätte året i rad presenterar Studiefrämjandet Musik sin showcase-scen Nemis, New Music In Sweden i samarbete med Sweden Rock Festival. Nu är uttagningen av de åtta hårdrocksakterna som får ställa sig på festivalens Rockklassikerscen i Sölvesborg torsdagen den 9 juni klar.

- Vi är återigen glada att kunna presentera Nemis, Studiefrämjandets satsning på osignerade band, på årets festival, säger Ingolf Persson som är festivalgeneral på Sweden Rock Festival. - Vi är väldigt nöjda med samarbetet och samtidigt glada att kunna vara med i arbetet att hjälpa nya svenska band in på marknaden och ge dom en chans att visa upp sig för vår fantastiska festivalpublik. Välkommen till årets stora Rockhändelse!

De utvalda banden är:
 
Absorbing The Pain (Örnsköldsvik)
Kompromisslösa Absorbing the Pain från Örnsköldsviks mörka skogar har sina rötter i band som Barophobia (med Tomas och Mårten från Meshuggah), Boozman Simplex och Naked Rain. Bandet är aktuella med sitt andra album album ”Songs of hate with love”, inspelat, producerat och mixat helt i egen regi. Debuten, ”Absorbing The Pain” släpptes 2010 och blev rosat av kritiker som jämförde norrlänningarna med band som Black Label Society och Pantera. Tack vare bandets genuina känsla för riff, tyngd och starka melodier finns det inte en chans att ett fan av Black Label Society, Alice In Chains eller Soundgarden kommer att kunna bara gå förbi scenen när Absorbing The Pain spelar.

Dawn Of Silence (Finspång)
Finspångsbandet Dawn Of Silence grundades 2001 och spelar melodiös heavy metal. Bandet har släppt två album, varav det senaste ”Wicked saint or righteous sinner” såg dagens ljus i februari 2010. Så sent som för några månader sedan valde sångaren samt gitarristen Patrik Johansson (Bloodbound) att släppa gitarren för att enbart fokusera på sången, varpå Jesper Johansson (Sins IV Ages, ex-Morifade) rekryterades som ny gitarrist. Bandet har stått på scenen flitigt de senaste åren, men med den nya sättningen etablerad låter de hälsa att de har ”tagit sig till en helt ny nivå på livefronten”. Upp till bevis på Rockklassikerscenen…

Frantic Amber (Stockholm)
2010 spelade Frantic Amber på Alarmscenen och detta år intar de Rockklassikerscenen. Frantic Amber är en kvintett med medlemmar från fyra olika länder (Sverige, Norge, Danmark och Japan) som spelar melodiös death metal kryddad med ren sång. Konceptet skapades 2008 av gitarristen Mary som ville sätta ihop ett metalband med kvinnliga medlemmar med mycket energi och attityd på scen. Sedan sättningen solidifierades 2010 har bandet gjort en video till låten ”Wrath of judgement” samt släppt en ep med samma namn. Detta ledde vidare från rockklubbarnas scener i Stockholm till en veckas turné i Ryssland, som inkluderade en spelning med delad headlineplats på landets största festival för hårdrocksband med kvinnliga medlemmar, Zheleznye Devy, även kallad ”Iron Maiden”.

Mean Streak (Skövde)
Mean Streak från Skövde spelar traditionell och krusidullfri heavy metal med episka kompositioner, gitarrdueller och kraftfull sång. Bandet grundades 2009 av basisten Peter Andersson och sångaren Andy La Guerin. Strax därefter rekryterades trummisen Jonas Källsbäck som imponerat stort på de båda, inte minst för sin insats i projektet Jupiter Society. Debutalbumet "Metal Slave" släpptes redan samma år och mottogs med positiva recensioner; bland annat 8/10 i tyska Rock Hard och 89/100 i japanska Burrn. På nyligen släppta andra albumet ”Declaration of war” kan herrarna nu stoltsera med en solid sättning, med två välmeriterade nya gitarrister: Patrik Gardberg (Solution 45, Ammotrack, Divinefire) och David Andersson (Soilwork, Björn Strids Night Flight Orchestra).         

Ninnuam (Katrineholm)
Death/black metal-bandet Ninnuams rötter sträcker sig ända tillbaka till 2001, då grunden lades för att skapa atmosfärisk metal utan att göra avkall på varken tyngd eller aggressivitet. Albumdebut skedde med ”Process of life separation” 2004 på det finska skivbolaget Low Frequency Records. De följande åren spelade Ninnuam frekvent runt om i landet, men med brutet skivkontrakt och flertalet ändringar i bandtruppen försattes Katrineholmsgänget till slut i dvala. Nytändningen kom 2010 med ett samarbete med bokningsbolaget Undertaker Management. Samarbetet har resulterat i fler spelningar och möjligheten att än en gång äntra studion. Den här gången resulterade inspelningarna i en självbetitlad 6-spårs demo. Musiken är fortfarande atmosfärisk men nu ännu tyngre och hårdare.

Perry & The Travellers (Karlstad)
När man snackar om Perry And The Travellers är det omöjligt att inte dra paralleller till 70-talets USA och sydstaterna. Allman Brothers Band och Lynyrd Skynyrd är bara några av de band Perry and The Travellers brukar jämföras med. Gruppen bildades i Hammarö 2004 och har avverkat cirka 150 konserter i Sverige, Europa och USA. Bland mycket annat finns ett bejublat showcase på en av världens största musikmässor, South By Southwest, i Austin, Texas på meritlistan. Som liveakt har Perry And The Travellers ett ansenligt rykte och de vågar lova att deras framträdande på Sweden Rock Festival blir ”något utöver det vanliga”. Nostalgikernas tredje fullängdare ”The grand voyage” släpptes i april i år, och eftersom hela bandet är vinylfreaks gavs den givetvis ut som en lyxig lp med guldfolierat omslag och färgad vinyl – också det en god fingervisning om i vilken anda musiken har skapats.

Spitchic (Stockholm)
Spitchic spelar tung och sarkastisk rock’n’roll med sprudlande energi och ölvänliga, smittsamma allsångsrefränger. Bandet bildades 2010 och släppte samma år ep:n ”World of rubber” på Spotify och iTunes. Låten ”I am” som handlar om kommers och girighet spelas flitigt i tv- och radioreklam i både Finland och Sverige. När Stockholmskvartetten intar scenen på torsdagen utlovar de ”rivig rock’n’roll och svettig, härlig gemenskap”. Spitchic är även aktuella som korrespondenter i programmet ”Big Rock Show with Ryan Roxie” på Aftonbladets webb-TV.

Summoned Tide (Robertsfors)
Summoned Tide är ett kontraktslöst melodiöst metalband från Robertsfors i Västerbotten. Bandet influeras av klassisk hårdrock och metal som Uriah Heep, (tidiga) Helloween, Iron Maiden, Dream Theater och Europe. De i dag 22 och 23 år gamla medlemmarna grundade bandet 2004 och sättningen består än i dag av Rickard Thelin, Jennifer Sikström, Nicklas Åström, Mikael Thelin och Jimi Toivanen. Under det senaste året har gruppen spelat live drygt 20 gånger, och bland annat vunnit den regionala finalen av Rockkarusellen. Västerbottningarna har spelat på festivaler både utomlands och hemma i Sverige och med ett gig på House Of Metal i Umeå tidigare i år färskt i minnet bör det vara ett peppat band vi får möta på Rockklassikerscenen.

Nemis är Studiefrämjandets livescen för ny musik i Sverige och lyfter fram ännu oetablerade artister på landets bästa scener. Nemis hittar man bland annat på scener som Sticky Fingers i Göteborg, The Tivoli i Helsingborg, Bryggarsalen i Stockholm och festivaler som Peace & Love, Umeå Open och Siesta.

Sweden Rock Festival är en av Sveriges största musikfestivaler och inriktningen är hårdrock i alla dess former. I år går festivalen av stapeln 8-11 juni och bland de bokade artisterna finns Ozzy Osbourne och Judas Priest.
Publicerat