Samhällsinformation

Kraftsamling mot droger och nätdroger i Ö-vik

Drogdagen riktade sig till de som på olika sätt i sitt arbete möter ungdomar och unga vuxna eller som är intresserade av drogförebyggande arbete.

Hanna Wallin är narkotikasamordnare i Örnsköldsviks kommun och var en av arrangörerna av drogdagen som lockade cirka 170 deltagare:

–- Kunskapen om nätdroger är hittills låg. Det är ett nytt område som vi måste uppmärksamma för att skapa ytterligare kännedom om hur farligt det är.

Birgitta Edin- Westman, Folkhälsovetare i Örnsköldsvik berättar hur man arbetar i kommunen med att utveckla föräldrastödet:

– Vi i Örnsköldsviks kommun har arbetet med ett utvecklingsarbete som kallas LUMA (Lokalt utvecklingsarbete med ambition) sedan 2009 och i detta ingår utveckling av verktyg till föräldrar i form av olika typer av tillgängligt stöd; grupp, via webb, med mera, ett s.k. generellt föräldrastöd ( dvs erbjudande till alla).

– Idag finns det en hel del, men det är inte heltäckande. I LUMA ingår samverkanspartnerna; Landsting, Polis, kommun, men även periodvisa och goda kontakter med ideell sektor, säger Birgitta Edin- Westman och fortsätter:

– Det som menas med föräldrastöd är att det är ett brett utbud av insatser som föräldrar erbjuds ta del av som syftar till att främja barnens hälsa och psykosociala utveckling. Det ska stärka föräldrar i sin föräldraroll, skapa kontakt och gemenskap och fördjupad kunskap om barns behov och rättigheter.

Bengt Sundbaum,
Folkhälsovetare höll föredrag om bland annat risk- och skyddsfaktorer och hur de påverkar ungdomar att falla in i olika slags drogbruk och missbruk. Även hur man kan arbeta systematiskt och skapa de bästa förutsättningarna för unga.

En av många intressanta punkter som Bengt Sundbaum lyfte fram i sitt föredrag var:

Hur kan vi skapa de bästa förutsättningarna för en god hälsa för våra barn och unga?
Jo, genom att bland annat:

  • Ett systematiskt arbete med att stärka skyddsfaktorerna och motverka riskfaktorna runt barn och unga.
  • Insatser av många aktöre.r
  • Helhetssyn- olika former av ohälsa har gemensamma orsaksfaktorer.
  • Samverkan, samsyn och en gemensam kunskapsbas mellan olika aktörer.





Dessutom deltog Gunnar Hermansson, chefredaktör på Svenska Narkotikapolisföreningens tidskrift och före detta polis, och föreläste om droger, Internet och unga tillsammans med polisen Pär Lindmark.

Publicerat