Mat & dryck

Hetast att grilla med kolgrill

Kolgrill är fortfarande det vanligaste sättet att grilla.

 







En undersökning från försäkringsbolaget If visar att sju av tio svenskar oftast använder traditionell kolgrill. Gasolgrillen kommer på andra och engångsgrillen på tredje plats.

Nu när sommarvädret är här drar många svenskar fram grillen. De flesta, 68 procent, använder fortfarande traditionell kolgrill. Modernare varianter som gasol- och elektriska grillar verkar inte ha slagit igenom ännu på altaner och trädgårdar. Det visar en undersökning med 3 644 svarande över hela landet.

I Västernorrlands län har gasolgrillen flest anhängare med 19 procent av användarna. Engångsgrillen är vanligast i Stockholm, 10 procent, och den elektriska grillen är populärast i Västmanland med 10 procent av användarna.

Kolgrill är den traditionella metoden att grilla, men man måste ändå vara medveten om riskerna. Framförallt när grillen tänds och eldflagor flyger runt finns det risk att det kan börja brinna, så det gäller att vara uppmärksam och gärna ha en hink vatten till hands.

– Efter grillningen måste man också tänka sig för. Absolut inte kasta ut kolrester, och inte heller dra grillen intill någon husvägg. Vi har varit med om att hus har brunnit ned då heta grillar antänt väggen. Låt istället grillen stå och svalna på plats med locket på, säger Mats Larsson brandexpert på If.

Undersökningens resultat:

”Hur grillar du oftast på sommaren?”

Kolgrill – 68 %

Gasolgrill – 13 %

Engångsgrill – 6 %

Elektrisk grill – 6 %

Grillar aldrig – 6 %


Tips för säker kolgrillning

1. Se till att du har en stabil grill som inte välter. Häll i kolen i en hög.
2. Använd gärna en skorstenständare. Har du inte en sådan så använd tändvätska – inte T-röd eller andra brännbara vätskor. Fördela vätskan över kolhögen och låt den suga in några minuter. Då brinner den lugnt och ger en effektiv antändning.
3. Tänd genom att kasta en brinnande tändsticka på kolen. Lågor kommer att flamma upp men dämpas efter någon minut.
4. Spruta aldrig tändvätska direkt på en het grill. Tändvätskan förångas och det är risk för explosion med svåra brännskador som följd.
5. Stäng flaskan och ställ den på ett säkert avstånd från grillen.
6. När kolen fått ett lager med ljus aska är den klar. Bred ut över hela ytan. Börja grilla.
7. Håll grillen under uppsikt. Fett som rinner från maten kan flamma upp och brinna med farligt hög låga. fett får inte släckas med vatten, utan genom kvävning.
8. Efter grillning. Släck med vatten eller lägg på lock och låt svalna på plats.
9. Ha en hink vatten till hands så att du snabbt kan släcka om det börjar brinna på fel ställe.

Publicerat