Du är här

2011-06-07 - Klotterplanket

Graceling utav Kristin Cashore.

Jag är inte en person som gillar att läsa men ändå får jag för mig att jag gillar böcker. Då och då försöker jag mig på en bok men ger ofta upp innan jag nått mitten.

Jag älskar historier både i filmform och i bokform, men eftersom att jag har lässvårigheter så föredrar jag film. Men konstigt nog har jag hittat en bok som jag lyckades läsa ut, en utav få.

Den svenska utgåvan heter: De utvalda – Tankeläsaren bok 1

Låt dig inte luras utav den fantasifulla för vissa lite töntiga utsidan. Det är en bok som man lätt kommer in i, då dramat drar igång redan på första sidan. Det kan vara lite svårt att förstå vad tex alla folkslag är innan man kommit in i den, med tanke på att det är en fantasy bok med påhittade kulturer.

Boken handlar om en ung flicka vid namnet Katsa. Hon är född som särling med ett blått och ett grönt öga. Men särling innebär inte bara olika färger på ögonen utan också en särskild gåva. Alla gåvor är unika och Katsa får på ett förskräckligt sätt upptäcka att hennes gåva är att döda.

Alla särlingar måste jobba under kungens tjänst om kungen känner att han har nytta utav dem och han använder Katsa för att få de andra kungarikena att frukta honom.

En natt då Katsa är ute på ett eget uppdrag för att rädda en oskyldig man ur ett fängelse så möter hon en ungman i nattmörkret på borggården. Redan vid första ögonkastet charmas hon lite utav honom, men det är inget hon själv förstår sig på. Hon ser sig själv som känslokall och slår snabbt ner honom för att inte ha några hinder på sin flykt.

Några dagar senare dyker denna man upp vid hennes håv. Han är också en särling och verkar ha närkampens gåva.

Man skulle kunna säga att det är anslaget i boken. Sedan utvecklas allt så stort och åt så många olika håll att man nästan glömmer hur lugn boken var i början, då man faktiskt tyckte att det gick undan när man läste början.

Boken har de flesta känslor man söker.

Spänning, kärlek, action och många knepiga situationer och så vidare. Man blir väldigt fäst vid karaktärerna och jag kommer definitivt att läsa bok 2.

Boken är också ganska så lättläst. Annars hade en sådan som jag aldrig kommit igenom en bok på 479 sidor.

Jag är heller egentligen inte så mycket för fantasy men är positivt överraskad när det kommer till den här boken.

Kan vara skönt att ha en bok med sig på stranden i sommar, vad tror du?

Dela med dig av denna artikel på: