Mat & dryck

Så lyckas du med potatisen

Högsommar är färskpotatistid och har du kokat fasta knölar hela vintern kan det vara bra med en repetition om hur en färskpotatis ska kokas.

För att få det allra bästa resultat av tillagningen ska potatisen kokas med omsorg. Sortera potatisen så att du har någorlunda jämnstora potatisar till ett kok. Färskpotatisen blir allra godast om den får ett snabbt uppkok alternativt att du lägger den i kokande vatten och sedan låter den sjuda, inte koka, i högst 10-14 minuter.

Känn efter med en potatissticka. Då potatisen precis har blivit mjuk är den klar. Passa kokningen noggrant och överkoka inte. Häll genast av vattnet och låt potatisen ånga av. Servera direkt, färskpotatis är som bäst nykokt.

Blir det potatis över kan du utan problem spara den några dagar. Färskpotatisen innehåller mycket vatten och har ett tunt och känsligt skal och behöver därför packas in för att inte torka ut. Lägg den i en plastpåse i kylen om du ska spara den några dagar så torkar den inte.

 

Färskpotatis är naturligtvis god att äta som den är. En klick smör och salt och du är i himmelriket. Men kokt färskpotatis är också en fantastisk råvara dagen efter. Grilla den eller blanda en ljuvlig potatissallad med andra färska primörer och örter.

Koka gärna extra mycket färskpotatis när du ändå håller på, och förvara den i kylen. Dagen efter kan du laga världens enklaste snabbmat. Blanda potatisen i en sallad, omelett eller fräs den i lite smör med färska örter som ett tillbehör.

Lägg några skivor kall, kokt färskpotatis på ett knäckebröd eller mörkt rågbröd, skivade tomater, finstrimlad salladslök, färsk basilika, havssalt och några droppar olivolja på tomaterna.

Dopp i kopp är ett härligt recept för alla färskpotatisälskare. Werner Vögeli introducerade rätten från norr som helt enkelt är nykokt potatis doppad i skirat smör smaksatt med lök och kryddor.

Potatissallad kan gärna dra i två dygn i kylskåpet. Då suger potatisen åt sig de goda smakerna. Alternativt gör i ordning hela salladen och blanda i den nykokta, varma potatisen.

Visste du att en portion färskpotatis innehåller omkring halva dagsbehovet av vitamin C.


 

Publicerat