Musik

Algot är bäst i Sverige

Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Gottne, duon Algot, vann den riksomfattande tävlingen Musik Direkt. Lyssna här på en av deras vinnande låtar.

"Fat Freddy's" är titeln på Magdalena Erikssons låt som hon skrev när hon och Mattias var på Irland i fjol.

- Vi satt på ett vandrarhem, jag var förkyld och hade lite småtråkigt. Från fönstret såg man ned på gågatan där det brukar vara jättemycket folk. När jag skrivit låten tittade jag ned och såg ett café som rullat ut sin stora markis som det stod Fat Freddy's på, berättar Magdalena.

Fat Freddy's var en av låtarna som Magdalena och Mattias framförde på Musik Direkt Riksfestival i Eskilstuna, där det alltså gick mycket bra.

”Klockrent samspel med spelglädje som smittar, inte bara oss som är här utan snart också hela världen.” Så tyckte juryn om Magdalena och Mattias som första helgen i juli tävlar på Imaginefestivalen i Bryssel.

Från lilla Gottne kommer vinnarna av årets Musik Direkt. Duon Algot – Magdalena Eriksson på fiol och Mattias Mårtensson på cittern – tog juryn med storm och blev en av tre akter som tog hem de åtråvärda förstapriserna, vilket innebär festivalspelningar ute i Europa.

– Jag vet inte om jag ännu riktigt förstått vad vi gjort. Jag kom hem från riksfestivalen i Eskilstuna och hamnade rätt i studentyran så jag har inte hunnit smälta det här än, säger Magdalena som just gått ut musikestetiska programmet på Nolaskolan.

Samma program som Mattias gick ut året innan och även om de inte kunde fira studenten tillsammans så har de kunnat fira framgångarna i den riksomfattande Musik Direkt – Sveriges största musiktävling för ungdomar mellan 13 och 19 år.

Tidigare Musik Direkt-vinnare är bland andra syskonen Aminah och Nassim Al Fakir (1994), Sabaton (2001) och Abalone Dots (2003). Dessutom har artister som Laleh, José Gonzáles, Cardigans och Idolvinnaren Erik Grönwall deltagit. 2008 var för övrigt gitarristen Fredric Johansson från Åmynnet en av vinnarna.

Tredje gången gillt

För Algot – ett namn de i all hast kom på nyårsnatten 2008, en halvtimma innan anmälningstiden till 2009 års Musik Direkt gick ut – blev det tredje gången gillt i tävlingen.

– Första året gick vi inte vidare från regiontävlingen och i fjol gick vi till länsfestival där vi blev tvåa, berättar Magdalena.

– Vi vann en inspelning hos Sensus, som vi ännu inte hunnit utnyttja, fortsätter Mattias. Men vi ska försöka hitta en tid som passar för både oss och Sensus.

I år bar det hela vägen till final och där charmade de alla med sin smittande kombination av svensk och irländsk folkmusik.

– Det var otroligt många olika genrer på riksfestivalen men vi var de enda som spelade ren folkmusik, säger Magdalena som inte hade några som helst tankar på att de skulle kunna vinna en av de tre Europaspelningarna.

– Man var bara så glad att man platsade på scenen bland alla dessa bra bidrag.

– När man ser att alla är så bra så bryr man sig faktiskt inte hur det ska gå, säger Mattias.

Deltagarna hade tio minuter på sig på scen och Algot bjöd på två set med två låtar i varje, som man satt ihop. Först två ångermanländska låtar och sedan två egenskrivna stycken.

Folkhögskola till hösten

Nu när gymnasiestudierna är över blir det fortsatta musikstudier på folkhögskola för både Magdalena och Mattias. Mattias har kommit in på folkmusiklinjen på Bollnäs Folkhögskola och Magdalena väljer just nu mellan Bollnäs och Malung – och självklart ska de fortsätta spela tillsammans som duo.

– Även om vi inte går på samma folkhögskola så är det inte så långt emellan, säger Magdalena som växt upp i en familj full av musik.

Farmor spelade durspel och dansade folkdans vilket gjorde att hennes söner Jonny och Anders började med folkmusik. Magdalenas pappa Anders – riksspelman, fiollärare, eldsjäl i Gottnerocken och violinist i Irish Brew – är förstås en viktig inspirationskälla och har självklart bidragit till att alla tre döttrarna spelar instrument.

– Vi var väl tvungna, säger Magdalena och ler. Han mutade mig med godis ibland för att jag skulle spela.

Mattias är däremot ensam musiker i sin familj efter att ha börjat spela trummor på sommarlovet mellan sjuan och åttan och därefter köpt en gitarr i nian. Men han har en känd kusin – Mårten Hagström, gitarrist i Meshuggah.

Två veckor kvar till Bryssel-spelningen, hur laddar ni?

– Med att jobba inom hemtjänsten, säger Magdalena.

– Och sätta plant, fortsätter Mattias och skrattar. Nä, det finns inget annat sätt än att repa så mycket som möjligt. 

Publicerat