Du är här

2011-06-20 - Klotterplanket
Foto av: Lotta Jonsson

Var går gränsen till våldtäkt?

Det finns säkert flera som har funderat på samma fråga som mig "vad innebär våldtäkt"? hur långt kan det gå innan det klassas som en våldtäkt?

Våldtäkt är när gärningsmannen utnyttjar offret för samlag, enligt lagen innebär våldtäkt när man blir tvingad till samlag. Det behöver inte bara innebära samlag utan även om gärningsmannen gör saker som offret inte vill. Våldtäkt innebär också att en person över 15 år inte får ha samlag med en person under 15 år.

Sexuellt ofredande innebär att personen väcker ett obehag mot offret. Om en person till exempel blottar sig framför någon så är det sexuellt ofredande. Om en person "taffsar" alltså smeker med handen mellan benen eller klämmer dig på brösten om du inte vill att personen ska gör det så är det sexuellt ofredande.

Om någon har utsatts för sexuellt ofredande eller våldtäkt så kan man anmäla gärningsmannen hos polisen.

Jag anser att våldtäkt är en väldigt tuff och svår fråga att prata om, det finns det säkert flera som tycker samma som jag. Jag tror att det oftast är männen som våldtar kvinnor/tjejer eftersom att dom tror att dom är större och starkare än oss. Det gärningsmannen gör är att förstöra offret mentalt många år framöver. 

Dela med dig av denna artikel på: