Du är här

2011-06-30 - Malin H

Bli en osynlig vän

Då jag stoppar om mina små för natten kommer tanken för mig fler än en gång att alla inte har det lika bra som dem. Kanske vill/borde/ska man göra mer för att hjälpa alla dessa? Här är endast ett, om än väldigt bra, förslag på vad man kan göra!

Hos en av mina favoritbloggar fick jag tips om något som jag föll direkt för; Invisible Friend!

Det är ett projekt för att stötta alla de 'invisible interns' (de osynliga internerna) - barn som växer upp inne på fängelser med sina mammor världen över. Man köper ett set om två dockor men får hem endast en. Den andra dockan skickas till något av alla dessa barn så att de ska få en lekkamrat. Följande text skriven på barnens eget språk kommer med dockan;

"I världen är du bara någon, men för någon är du hela världen. Den här dockan har någon i Sverige köpt till just dig för för att berätta att just du är värdefull och inte bortglömd. Den som köpt din docka har också en docka och ni är de enda som har samma nummer på brickan. Den personen är din osynliga vän.
/ Hugs from your “InvisibleFriend”

Man kan välja mellan 8 st. olika dockor - en för varje barnkonvention inom FN - och dockorna har fått namn som t.ex Joy som ska manifestera alla barns rätt till lek och glädje.
I ena dockans hand hänger två identitetsbrickor med exakt samma nummer. Då man köper en docka får man behålla en bricka medan den andra lämnas kvar hos Invisible Friend. Ett tag efter köpet kan man sedan få ett brev hemskickat med information om vart den andra dockan hamnat.

(Bild lånad härifrån.)

Här ses dockan Mercy som symboliserar alla barns rätt till sjukvård och mediciner.

Dockorna kostar 599 :- och bakom projektet ligger Jenny Axene, själv trebarnsmamma. Hon berättar att idén till dockorna fick hon efter att ha vart boende i Thailand i 1 ½ år tillsammans med sin familj. En gång i veckan besökte hon ett lokalt fängelse där kvinnor och bebisar levde sida vid sida. Första besöket blev oerhört omvälvande och då Jenny fick veta att ca. en miljon (!!!) lever som s.k 'invisible interns' började hon agera.
- 'Tanken med dockorna är att låta de här barnen veta att de inte är bortglömda, att de har en osynlig vän i Sverige', säger Jenny.

Verksamheten är fortfarande ny, men 64 barn flyktingfängelset i Bangkok fick nyligen varsin trasdocka och barnen i ett fängelse i norra Irak har också fått en leverans.
- 'Just nu väntar ett barnhem för hiv-sjuka barn i nordvästa Thailand på att få dockor till barnen. Så fort jag sålt tillräckligt många skickas de iväg', berättar Jenny vidare.

(Intervjun med Jenny är gjord av Anna Kohlemainen, Mama.)

Hm, undrar om det är försent att önska sig en sådan till Lunas namngivning???


Dela med dig av denna artikel på: