Politik

Majblomman tar upp kampen om subventionerade glasögon till barn

I vart tredje hushåll finns det barn med synfel som har tvingats skjuta upp ett köp av glasögon på grund av ekonomin.

Barn som växt upp i ekonomisk ostabila familjer är många, vara av många lider utav det. Majblomman driver därför hårt tre frågor som identifierats som viktiga bland de drygt 50 000 ansökningar som kommer in till Majblomman varje år. Det handlar om att kommunerna ska följa skollagen och inte tillåta dolda avgifter i skolan, barn med synfel måste få glasögonbidrag och kommunerna måste ta ett större ansvar för barn även under sommarlovet.

Majblommans frågor visar sig nu ha ett mycket stort stöd bland svenska folket. I en ny undersökning från Novus Opinion menar 84 procent av de tillfrågade att glasögon för barn med synfel bör vara subventionerade.

- Det är obegripligt att politikerna inte tar sitt ansvar och stödjer de här utsatta barnen. Hörselskadade barn har i dag rätt till hörhjälpmedel utan kostnad. Därför vore det rimligt att införa ett motsvarande stöd till barn med synfel, hävdar Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

Undersökningen visar också att tre av tio föräldrar haft svårt att betala för barnens aktiviteter i skolan. Hälften av de tillfrågade anser att grundskolan ska vara helt avgiftsfri trots att det i dag är vanligt att skolor tar ut avgifter, som är allt annat än obetydliga, för olika aktiviteter.

- Skollagen anger tydligt att grundskolan ska vara kostnadsfri. Vid enstaka tillfällen får skolan dock ta ut en ”obetydlig” avgift för aktiviteter. Vi anser att skolorna måste fortbilda sin personal om barns villkor i ekonomiskt utsatta familjer och börja följa skollagen så att barn inte tvingas sjukanmäla sig för att de inte har råd att följa med på olika aktiviteter, säger Lena Holm avslutningsvis.

Publicerat