Nyheter/Reportage

Tragedierna i Norge

Under morgonen kom uppgifter om att minst 80 ungdomar dödades vid fredagens massaker på Utöya i Norge. Dessutom dog sju personer när en bomb exploderade vid regeringskansliet i Oslo.

Men enligt de senste uppgifterna ska den totala dödssiffran nu ligga på minst 91 personer.

På fredagseftermiddagen detonerade en kraftig bilbomb i centrala Oslo.

Explosionen förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. 

Polisen har bekräftat att minst sju människor miste livet i Oslo, och förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring.

Två timmar senare kom larmet från Utöya.

Utöya ligger utanför Oslo i Tyrifjorden, och AUF håller sommarläger där varje år. På ön fanns cirka 560 ungdomar.

En man utklädd till polis sköt omkring sig med ett automatvapen. Ungdomarna flydde i vild panik och gömde sig bakom klippor. Många hoppade i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skotten.

- Detta är en situation som påverkar oss alla. Det är en händelse av katastrofal omfattning, sade Polischefen Öystein Mäland vid en presskonferens under morgonen, läget fortfarande är oöverskådligt och att dödstalet kan komma att stiga. Hur många som skadats var oklart. På ön hittades också en outlöst bomb.

- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati, inifrån lägret, i telefon till TT.

Efter ytterligare två timmar hade polisen gripit en 32-årig man. Den gripne är enligt polisen "etnisk norrman" som är misstänkt för både dödsskjutningarna på Utöya och bomben i Oslo. Han sågs utanför regeringskansliet strax före explosionen.

NTB och flera andra medier har namngett den gripne. Detaljerade uppgifter om honom och hans kopplingar till högerextrema kretsar cirkulerar på internet där han bland annat beskrivs som islamfientlig nationalist. Han har också kritiserat svenska tidningsartiklar för att de inte varit "tillräckligt" kritiska mot islam.

Polisen hade på lördagsmorgonen inte gått ut med mannens namn

Under natten förhördes 32-åringen. Han lämnade då ingen förklaring till sitt handlande.

Polisen hade då inte hittat något som tydde på att någon annan gärningsman varit inblandad i brotten.

Under hela natten till lördagen har en räddningsstyrka på över 50 personer, med hjälp av 45 räddningshundar, sökt efter saknade och skadade ungdomar efter massakern på Utöya, rapporterar NTB.

Svenska UD räknar med att upp till 50 000 svenskar kan finnas i Oslo och säger sig ha fått förvånansvärt få samtal.

- Vi inga uppgifter ännu om att några svenskar skulle vara vare sig skadade eller omkomna, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst på lördagsmorgonen.

Publicerat