Nyheter/Reportage

Många fartglada i Övik

När NTF gjorde hastighetsmätningar på 50-vägar i de tre deltagande kommunerna i Kommunkampen visade det sig att förarna i Sundsvall är bäst på att hålla hastigheten.
Där respekterade 80 % av förarna hastighetsgränsen 50 km/tim medan motsvarande siffror i Örnsköldsvik var 55 % och i Sollefteå 54 %.

Kommunkamapen är en tävling i trafiksäkerhet som drivs av NTF-förbunden i Västernorrland och i Västmanland i samverkan med deltagande kommuner. I Västernorrland deltar Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall.

Tävlingen pågår under 2011. Tidigare mättes användningen av cykelhjälm där Sollefteå visade sig vara bäst av de tävlande kommunerna. Reslutatet av nästa deltävling får vi i slutet av augusti då det handlar om respekten för 30 km/tim. Under hösten kommer NTF att mäta hur stor andel av förarna som använder bälte och hur stor andel av fotgängarna som använder reflex. Efter varje mätning får kommunerna poäng som summeras vid årets slut så att en vinnare kan koras. Trafikverket finansierar projektet, vars syfte är att öka engagemanget för trafiksäkerhetsfrågor hos kommuninvånarna.

Hastigheten har stor betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Som oskyddade trafikanter klarar vi ett krockvåld som motsvarar högst 30 km/tim. Den högsta hastigheten som vi som bilförare eller passagerare klarar vid en sidokollision är 50 km/tim. På gator i tätort med anslutande korsningar är det därför viktigt att respektera hastighetsgränsen 50 km/tim.

Vi säger grattis till Sundsvall där få körde för fort och skärpning till förarna i Örnsköldsvik!

Publicerat