Ekonomi

Gemensam satsning för betalkortanvändning

Bankerna och polisen i Örnsköldsvik vill att invånarna ska minska sina kontantköp. Därför har man nu dragit igång en gemensam satsning där man uppmanar alla som handlar att använda kort.
Många äldre tycker inte om det kontantlösa samhället bland annat Ö-viksbon Karl-Bertil Viberg, som tycker att alla ska ha samma möjlighet att i framtiden kunna betala kontant.

– Det är en negativ utveckling för kunderna. Vi vill ha valfrihet, säger han till P4 Västernorrland.

Alla banker i Örnsköldsvik, polisen, Svensk Handel och Cesam-gruppen, en samverkans grupp för att utveckla Örnsköldsvik, är med i projektet.
– Vårt syfte är att minska kontanterna, säger Marcus Elfving.

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle kan alltså ställa till det för vissa äldre. Men här måste bankerna bli bättre på att förklara fördelarna med kort.
– Vi måste nå ut med fördelarna som finns med att betala med kort och lära äldre personer hur det fungerar, säger Marcus Elfving.
– Vi ser att det är bättre och säkrare att betala med kort än att betala med kontanter. Men man får fortfarande ta ut kontanter på banken och betala sina räkningar på banken om man inte har kort eller internet, men utvecklingen går mot mindre och mindre kontanter i samhället, säger Marcus Elfving.

Bankerna menar att risken att råka ut för rån är större när man använder kontanter och att frakta runt kontanter är dåligt för miljön. Att få fler att använda kort är också ett sätt att spara pengar. Det kostar samhället mellan 11-12 miljarder kronor varje år att transportera kontanter.


Publicerat