Du är här

2011-08-04 - Utställning
  • Solens skuggspel i Åke Hultmans galleri. Denna daguerreotyp utsågs till den främsta på ett internationellt fotosymposium i Atlanta i fjol. Foto: Håkan Nordström. (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Växter förekommer flitigt i Åke Hultmans daguerreotyper. Foto: Håkan Nordström
  • Åke Hultman bygger också repliker av gamla kameror. Här en kopia på en camera obscura från cirka 1820. I glasmontern ses en kopia på Daguerres lådkamera från 1839.
  • Ormbunke med trollslända. En av de daguerreotyper som Åke Hultman hade med på ett internationellt fotosymposium i Atlanta i fjol. Foto: Håkan Nordström
  • Barr på promenad. Foto: Håkan Nordström
  • I rätt belysning ger daguerreotyperna en svävande tredimensionell känsla. Foto: Håkan Nordström
  • Åke Hultman har byggt särskilda utställningslådor med inbyggt ljus för ett få den rätta exponeringen av verken. Foto: Nils Ågren
  • Motiven blir spegelvända med daguerreotypitekniken. Foto: Håkan Nordström
  • Lupinblad. Foto: Håkan Nordström
  • Detalj av en gardin i Åke Hultmans sommarbostad i Västertjäl, där han också har sitt galleri Konst & Kamera. Foto: Nils Ågren

Fotokonst i världsklass

Bara ett fåtal i världen behärskar fotokonstens föregångsteknik daguerreotypi. En av de främsta bor i Örnsköldsvik. Nu ställer Åke Hultman ut i sitt eget galleri Konst & Kamera i Västertjäl, Sidensjö.

Åke Hultman går i den franske konstnären och kemisten Louis Jacques Mandé Daguerres fotspår. 1839 presenterade han sin uppfinning som han kallade ”en gåva till den fria världen”. När fototekniken utvecklades föll daguerreotypin i glömska men ett fåtal entusiaster har lärt sig den mödosamma konsten.

En stor gammal björk på gården i Västertjäl har inspirerat till flera av Åke Hultmans magiska fotografier med den speciella tekniken. Björkens stam, löv i stillhet och rörelse – men också andra växter som liljor, lupinblad, mjölkört och en närbild på en grankotte är sånt som Åke fångat på sina plåtar. Barr, svarvspån och till och med ”traktorägg” på en äng finns även avbildade.

Åke visar också upp de två oerhört vackra daguerreotyper som han fick med på ett internationellt fotosymposium i Atlanta under hösten 2010. Ett ormbunksblad med en trollslända och ett verk med fyra bilder som visar solljusets skuggspel i ett av fönstren i hans utställningslokal. Just det verket utsågs inofficiellt till det främsta på symposiet i Atlanta.

29 daguerreotyper ställs ut, placerade i specialbyggda utställningsmontrar för att de ska kunna belysas på rätt sätt. Denna fascinerande fotokonst kräver perfekt belysning för att få den eftersträvade effekten som ger en tredimensionell svävande känsla i bilderna.

Dessutom visar Åke upp sina egenhändigt byggda repliker av Daguerres lådkamera från 1839, en camera obscura från cirka 1820, en Voigtländerkamera från 1840 samt en miniatyr av en daguerreotypiutrustning från 1850.

Vernissage för den mycket intressanta utställningen, som samtidigt är en historik över fotokonstens ursprung, hålls nu på lördag 6 augusti klockan 14 med musikunderhållning av Anders Grimell. Utställningen är sedan öppen onsdag till söndag fram till 21 augusti.

Dela med dig av denna artikel på: