Nyheter/Reportage

Fågelinventering för vindkraften

Många vindkraftsprojekt stoppas på grund av att det finns fridlysta stora fåglar i området, inte minst örnar. Samtidigt dödas örnar som flyger in i vindkraftverkens propellrar.

Mittuniversitetet berättar på sin hemsida att man  varit med och tagit fram en metod för att spåra och inventera stora fåglar och därmed underlätta etableringen av framtida vindkraftverk.

– Vi tror att det finns ett stort behov av detta runt om i landet där det finns stora fridlysta fåglar, inte minst havsörn och kungsörn. Det vi tar fram är tänkt att ingå i beslutsmaterialet för att få etablera en vindkraftpark, säger Najeem Lawal som är forskarassistent på inbyggda system vid Mittuniversitetet.

Systemet går ut på att man i skogen placerar ut ett stort antal videokameror, omkring 50 stycken, länkade till en dator. Fåglarna spåras och positioneras med hjälp av kamerorna. Därefter bestäms om det går att få fåglarna att flytta sig från området där vindkraftparken är tänkt att byggas.

– Bilderna i sig är inte det intressanta, utan hur man tolkar bilderna. Det handlar om intelligenta kameror, säger Najeem Lawal.

På hemsidan berättar man att ett första test pågår just nu på campusområdet vid Mittuniversitetet i Sundsvall med hjälp av låtsasfåglar tillverkade av papper. Därefter är det dags för det första skarpa testet i Sverige nordväst om Getberget i Ånge kommun, där det finns kungsörn och även en framtida vindkraftspark.
 – Det har gjorts vissa tester i Norge av Statkraft som projekterar vindkraftverk på SCA:s mark i Sverige. Nu blir det i en större skala och automatiserat, säger Najeem Lawal.


Publicerat