Ekonomi

Besöksnäringen stark i Västernorrland

Ökningen av antalet övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar var dubbelt så hög här i länet jämfört med Sverige i helhet.
När SCB och Tillväxtverket i dagarna presenterade färsk statistik för besöksnäringens första halvår, kan Västernorrland stoltsera med att gå framåt i snabbare takt än resten av riket.

Antalet kommersiella gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar i länet ökade med 10 procent, (+29 965 övernattningar) när densamma utvecklingen för Sverige i sin helhet visar på 5 procent (+756 554 övernattningar). Detta placerar Västernorrland i rikstoppen på en delad tredje plats med Kalmar län.

- Den statistik som nu presenteras kommer inte som någon överraskning för oss, säger Magnus Malmborg, direktör för Ulvö Hotell. Vi har märkt en ökad efterfrågan både vad gäller boende och dagsbesök.

Sundsvall och Höga Kusten är länets stora dragare volymmässigt med en respektive ökning på 11 procent och 8 procent, men även Ånge kan visa upp en gästnattstillväxt på 20 procent.

- Det första halvåret har lagt ribban för länets besöksnäring och vi tror att resten av året kommer visa samma starka utveckling då företagen vittnar om ökad beläggning både i juli och augusti, säger Maarja Edman, projektledare för länsturismorganisationen Visit Västernorrland.

- Naturligtvis följer vi noggrant hur marknaden reagerar på den nuvarande ekonomiska situationen. Den kan komma att påverka affärturismen som är en viktig intäktskälla för årets sista två kvartal, poängterar Maarja.

Publicerat