Friluftsliv

Regn ger fina svampchanser

Hösten är här och därmed en av dess trevligaste aktiviteter - att plocka svamp. Med en bra svampbok och lite förberedelser så maximerar du möjligheten att komma hem med höstens guld.

Kung Karl Johan, herr Kantarell eller kanske en liten kremla. Den underbara svampsäsongen är igång och höstiga regnskurar borgar för att godbitarna kommer att synas i skogarna ett bra tag framöver. Men det är inte lätt för en svampnovis att veta vilka sorter som går att äta och vilka som leder till förgiftning.

Bra nybörjarsvampar är soppar och kremlor

Soppar är lätta att känna igen på sin form och rörmynningarna som syns under hatten. En bra regel för den som vill plocka matsvamp är att akta sig för soppar med röd färg på foten eller röda eller ljusrosa rörmynningar, som den enda giftiga soppen – djävulssoppen.

Kremlor har porös fot som enkelt går av och smulas sönder när du bryter den. Den översta ytan på kremlornas hatt går att dra lös, vilket inte är möjligt på någon annan svampart. Svampen är porös i konsistensen. Den blöder inte vätska när du bryter av en bit och den har aldrig en krans eller en strumpa. Det finns inga giftiga kremlor, men det finns oätliga. För att testa kan du ta en liten bit och känna med spetsen av tungan. Är den bitter – då är den oätlig. Smaka dock aldrig på svampen inför barn då de reflexmässigt sväljer och dessutom inte borde lära sig att knapra svamp i skogen.

Plocktips

Ta med en svampkniv med borste så att du kan grovrensa svampen i skogen när den plockas.

Plocka svampen i en korg eller i nödfall papperspåse, så håller den sig fin tills du kommer hem. En plastpåse är inte att rekommendera.

Ta med en bra svampbok så kan du snabbare avgöra om svampen du hitat är god och ätlig och slipper komma hem med obestämbara bitar i korgen.

Leta inte efter den största svampen, ofta är de lite mindre godare.

Ta upp hela svampen med en vridande rörelse vid roten för att lättare kunna bestämma sorten om du är osäker.

Är du orolig för att plocka giftig svamp så undvik vit svamp med vita skivor och brun svamp med bruna skivor.

Lär dig de giftigaste svamparna, som vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting, så att du lätt kan identifiera dem. Är du osäker - testa inte.

 

Publicerat