Samhällsinformation

RFSL i Örnsköldsvik

Flera grupper har vid tidigare tillfällen försökt dra igång verksamheten, utan att lyckas. Men nu är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL, på plats i Örnsköldsvik.

– Det är viktigt för Örnsköldsvik att ha RFSL i stan eftersom det inte varit en speciellt bra plats för hbt-personer tidigare. Men nu är vi ett steg ifrån den stämpeln, och det känns hur roligt som helst, säger Kristina Gavelin Nilsson, ordförande i RFSL Örnsköldsvik.

Föreningen i Örnsköldsvik bildades den 16:e juni och RFSL:s förbundsstyrelse fattade beslut om att uppta Örnsköldsvik som RFSL-avdelning på sitt möte den 19:e juni.

– Avdelningarnas arbete är grunden i vår verksamhet, de är RFSL: s ansikte lokalt och är i många regioner den enda mötesplatsen hbt-personer har i sin närhet. Att bilda fler avdelningar och därigenom fler mötesplatser är därför oerhört viktigt, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande RFSL.

RFSL Örnsköldsvik har flera prioriterade frågor, men assisterad befruktning för lesbiska par och att etablera sociala mötesplatser för hbt-personer lyfts fram som speciellt viktiga. 

– I fråga om assisterad befruktning för lesbiska par är bland annat Västernorrlands län en av de dyraste i landet. Lesbiska par får själva finansiera inseminationen medan heterosexuella får finansiering av landstingen. Lika för alla oavsett läggning eller könsidentitet borde vara en självklarhet, så är tyvärr inte fallet idag, säger Kristina Gavelin Nilsson och fortsätter.

– Vi kommer också att satsa på att vara en mötesplats för hbt-personer i Örnsköldsvik. Det behövs i en stad där lite händer för hbt-personer.


Publicerat