Nyheter/Reportage

Vetenskapsfestival i Örnsköldsvik

Snart är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival.

Den 23 september firas ForskarFredag för sjätte året i rad. I år blir det evenemang på 28 orter i Sverige, bland annat i Örnsköldsvik.

I över 250 städer till runt om i Europa är barn och vuxna välkomna att lära känna forskare samt forskning och utveckling närmare.
 
– Vi är glada över att kunna presentera forskare och forskning, utveckling och innovationer som har anknytning till Örnsköldsvik, berättar Lena Finne Jansson vid Örnsköldsviks kommun och projektledare för ForskarFredag på orten.

Umeå Universitet har ett campus i Örnsköldsvik med utbildning och bedriver forskning bedrivs dels lokalt på institutionen för omvårdnad och dels med inriktning på framtidens bioraffinaderi i nära samverkan med Processum.

Mittuniversitet har DPC på orten, med utbildning och forskning inom digitalt provtryck och dessutom finns det många industridoktorander och disputerade som har anställning inom näringslivet eller offentliga sektorn.

– Syftet med ForskarFredag är att alla ska kunna bli fascinerade av forskning, förstå att vetenskap berör oss i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, berättar Lotta Tomasson från föreningen Vetenskap & Allmänhet

I Örnsköldsvik erbjuds flera programpunkter under veckan och alla aktiviteter är gratis. Man kan till exempel lyssna till och prata med forskare i Örnsköldsvik, få veta mer om intressanta pågående projekt, delta i open space med fokus på att skapa gemensamma miljöer för forskare/forskning i Örnsköldsvik och ta del av bibliotekens skyltning av litteratur med koppling till forskning.

En grupp elever från Nolaskolan deltar i ett massexperiment där flera tusen svenska skolelever hjälper forskare att ta fram data om familjens kylskåp. Resultatet publiceras i en forskningsrapport senare i år.
 .
 
Ytterligare information: www.forskarfredag.se. Lena Finne Janssson, projektledare Forskarfredag Örnsköldsvik, 0660-881 25, lena.finne.jansson@ornskoldsvik.se Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, lotta@v-a.se
 


Publicerat