Film-TV-Radio

Filmresa jorden runt

Fyrfaldigt Oscarsbelönade ”The King’s Speech” inleder höstens säsong hos Filmstudion, som sin vana trogen bjuder på filmer från en rad olika länder. I höst får vi bland annat besöka Frankrike, Spaniel, Rumänien, Algeriet och Kongo.

Bästa film, bästa regi till Tom Hooper, bästa originalmanus av David Seidler och bästa manliga huvudroll till Colin Firth för hans lysande tolkning av den svårt stammande prins Albert, som 1936 motvilligt blir Storbritanniens kung George VI sedan hans äldre bror abdikerat.

The King´s Speech blev den stora vinnaren vid årets Oscarsgala med fyra statyetter och ytterligare åtta nomineringar, bland annat till birollsinnehavarna Geoffrey Rush och Helena Bonham Carter. Filmen visas torsdag 22 september och därefter följer ytterligare nio riktigt bra rullar.

Filmerna visas på Folkan och medlemskort till Filmstudion säljs nu och fram till säsongsstart. Biljetter till enstaka filmer säljs inte, man löser ett medlemskort till hela säsongen.


Program för Örnsköldsviks Filmstudio, hösten 2011

The King’s Speech (22/9)
Regi: Tom Hooper
Manus: David Seidler
Medverkande: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Derek Jacobi
Produktionsland: Storbritannien, Australien
Handling: Albert är den yngste av två bröder vars far är Storbritanniens kung. Albert har problem med svår stamning, vilket gjort att han valt att leva ett liv bortom offentlighetens ljus. När fadern dör blir hans bror i egenskap av tronarvinge ny kung. Snart avsäger sig brodern dock tronen då han är förälskad i en kvinna som tidigare varit skild, och som därför inte är aktuell för ett kungligt äktenskap. Albert blir ny kung i en tid då England är på väg mot krig med Nazityskland. Han söker hjälp hos den okonventionella talpedagogen Lionel Logue, och med dennes hjälp lyckas Albert hantera de många offentliga framträdanden som krävs av honom i dessa oroliga tider.

Winter’s Bone (29/9)
Regi: Debra Granik
Manus: Debra Granik, Anne Rosellini
Medverkande: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan
Produktionsland: USA
Handling: 17-åriga Ree Dolly bor i en liten stuga på landsbygden i Missouri tillsammans med sina två småsyskon och deras apatiska mor. Ree har fullt ansvar för familjen sedan den amfetamintillverkande pappan försvunnit. Då pappan inte inställt sig till rättegång och hotet om vräkning blir verklighet bestämmer hon sig för att leta efter pappan bland de kriminella gäng där han verkade.

Benda Bilili (6/10)
Regi:Renaud Barret, Florent de La Tullaye
Manus:Renaud Barret, Florent de La Tullaye
Medverkande: Maria Barli Djongo, Renaud BarretMer
Produktionsland: Kongo, Frankrike
Handling: Filmen om musikgruppen Staff Benda Bilili från Kongo-Kinshasa, följer en grupp halta, rullstolsburna, hemlösa musikers fantastiska framgångssaga från repetitionerna på gräsmattan i stadens zoo till hyllade konsertturnéer i Europa.

Vill jag vissla så visslar jag (13/10)
Regi: Florin Şerban
Manus: Cătălin Mitulescu, Florin Şerban
Medverkande: Ada Condeescu, George Piştereanu, Mihai Constantin
Produktionsland: Rumänien
Handling: Silviu har bara fem dagar kvar innan han får lämna ungdomsanstalten utanför Bukarest. Han får reda på att hans mamma kommit tillbaka i hans och yngre broderns liv. Silviu älskar sin bror över allt annat och när mamman vill ta honom med sig ser Silviu ingen annan utväg än att rymma, trots att han snart ska släppas fri. I fängelset har han förälskat dig i socialarbetaren Ana och han bestämmer sig för att kidnappa henne.

Sarahs nyckel (20/10)
Regi: Gilles Paquet-Brenner
Manus: Gilles Paquet-Brenner, Serge Joncour
Medverkande: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup
Produktionsland: Frankrike
Handling: En journalist skriver ett reportage om judedeporteringen i Paris 1942. Hon upptäcker i samband med det en hemlighet om sin egen familj. Hon börjar göra efterforskningar, vilket resulterar i att hon möter ett spännande levnadsöde. Parallellt berättas hur detta levnadsöde utvecklats från 1942 och framåt.

Mina eftermiddagar med Margueritte (27/10)

Regi: Jean Becker
Manus: Jean Becker, Jean-Loup Dabadie
Medverkande: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus
Produktionsland: Frankrike
Handling: Germain är en enkel man som bor i ett litet franskt samhälle. Han bor tillsammans med sin mamma och försörjer sig genom att odla grönsaker. En dag träffar han Margueritte, en klok gammal dam, i parken. De blir efterhand goda vänner och med hennes hjälp börjar Germain läsa böcker, något som betraktas med skepsis av vännerna på den lokala restaurangen. Germains liv förändras plötsligt när flera omvälvande händelser inträffar samtidigt.

Biutiful (10/11)
Regi: Alejandro González Iñárritu
Manus: Alejandro González Iñárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone
Medverkande: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib
Produktionsland: Spanien, Mexiko
Handling: Uxbal är en man som bor tillsammans med sina två barn i Barcelona. Han försörjer sig genom att förmedla svart arbetskraft, ett arbete som är svårt att kombinera med rollen som trygg närvarande fadersgestalt. Barnens mamma är manodepressiv, och bor inte längre med dem. När Uxbal får veta att han har cancer och endast har månader kvar att leva gör han vad han kan för att ställa saker och ting i sitt liv till rätta, och ordna det för sina barns framtid. Han flyttar ihop med deras mamma igen, men hennes psykiska problem gör situationen svår att hantera.

Mother and Child (17/11)
Regi: Rodrigo García
Manus: Rodrigo García
Medverkande: Annette Bening, Naomi Watts, Samuel L Jackson
Produktionsland: USA, Spanien
Handling: Filmen visar olika människoöden parallellt. Karens sörjer det barn hon adopterade bort som mycket ung. Moderns död får henne att söka sin biologiska dotter. Den biologiska dottern Elizabeth blir gravid och börjar då söka efter sin biologiska mor. Deras vägar korsas på ett dramatiskt vis.

Gudar och människor (24/11)
Regi: Xavier Beauvois
Foto: Caroline Champetier
Medverkande: Lambert Wilson, Michel Lonsdale, Olivier Rabourdin
Produktionsland: Frankrike
Handling: En grupp kristna munkar lever ett stillsamt liv i ett kloster i en by i Algeriet. De är goda vänner med den muslimska befolkningen och bistår dem med bland annat sjukvård. När beväpnade grupper börjar sprida våld och terror i området ställs de inför frågan om de ska lämna byn eller stanna kvar och riskera sina liv.

Nowhere Boy (1/12)
Regi: Sam Taylor Wood
Manus: Matt Greenhalgh
Medverkande: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff
Produktionsland: Storbritannien, Kanada
Handling: Berättelsen om John Lennons ungdom och hur han växer upp hos sin strikta moster Mimi då hans levnadsglada men labila mor övergivit honom som femåring. När han återknyter kontakten med modern i tonåren väcks också hans intresse för rockmusik och han bildar sitt första band. Han har emellertid svårt att förlåta henne för att hon lämnade honom.


Publicerat