Moliden

Dags igen för Mo Marknad

På söndag är det till Moliden du ska bege dig. Kolla in här hur det såg ut på marknaden för två år sedan.

(Artikel på webben7 2011-09-04)

Det regnade rejält i Moliden på söndag morgon men när den historiska marknaden öppnade hade regnet upphört och publiken strömmade till. Strax innan starten av mopedrallyt Blåröken passade många av besökarna på att kolla in de bilar som ställts ut på parkeringen utanför folkparken.

Tre bilintresserade grabbar var Emil Lundquist, Gustav Olofsson och Mathias Eriksson, klasskamrater i tvåan på Molidenskolan. Alla tre uppklädda dagen till ära.

– Förra året var alla i skolan med men i år fick man vara med om man ville, säger Emil.

– Och i fjol sjöng vi i tältet, berättar Gustav samtidigt som Mathias sträcker fram sin karamellstrut:

– Vill du smaka? Det är blå bananer, säger Mathias.

Vid infarten till folkparken stod barn och ungdomar och tog upp en grindslant och som tack fick man en lott. Och på parkeringen stod Primus Motors fantastiska Hägglundsbuss från 1930, redo att köra marknadsbesökare till MoDo-muséet och Rättargården.

– Bussen gick i Norrbotten innan den hamnade i skogen. Vi hittade den för länge sedan och har gjort i ordning den så att den fungerar igen, berättar chauffören Ivan Grundberg.

Inne på marknadsområdet, bland ett femtiotal utställare av hantverk, lokalt odlade godsaker och andra kulinariska läckerheter, promenerade riksspelman Anders Eriksson omkring med sina fiolspelande ungdomar och bjöd på musikalisk njutning.

Som vanligt ringlade kön lång till de populära kolbullarna, som steks över öppen eld och går åt som smör i solsken. Goda kringlor kunde man också köpa av Marco Eriksson och Jennifer Granqvist, två femteklassare, som varit med många år på Mo Historiska Marknad.

– Men det är första gången vi säljer kringlor, säger de.

Vid den lilla djurparken, där barnen bland annat fick hälsa på de två små underbara bagglammen Eric Saade och Frank Andersson, kunde man roa sig med hästskokastning och kuddkrig sittandes på en stock. Något som förstaklassarna Louise Olofsson och Frida Norberg ägnade sig åt med liv och lust.

– Fast jag ramlade av två gånger, säger Frida och sätter tillbaka sin fina hårsnodd som hon tappat under fajten.

– Och jag vann två gånger! utbrister Louise.

Men det viktigaste var nog inte vem som vann kuddkriget, båda tycktes ha lika roligt (kolla in bilderna på kuddkriget). Och det gäller alla besökare på denna gemytliga marknad som sannerligen kommit för att stanna.

Publicerat