Samhällsinformation

Allt från kommunstyrelsen

Här kan du läsa alla beslut i kommunstyrelsen tisdag 6 september.

Information från kommunstyrelsen 6 september

10 miljoner till skärgårdsprojekt

Kommunen ansöker om EU-stöd för en fortsatt skärgårdsutveckling. Totalt 10 000 000 kronor blir kommunens medfinansiering i projektet ”En skärgård i världsklass, del 2”. Målet är att utveckla besöksnäringen i Höga Kusten genom nya produkter, marknadsinsatser och förbättrad tillgänglighet. Den totala budgeten är 33,6 miljoner kronor fördelat på tre år och övriga medfinansiärer förväntas vara länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Arbetsförmedlingen samt Kramfors och Härnösands kommuner. Totalt räknar man med att EU-stödet blir 16,8 miljoner kronor.
 
Kommunen köper Modohallen

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige köper Modohallen och att kontrakt tecknas med Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB om drift och skötsel av Modohallen för säsongen 2011/2012.

Fem miljoner till gatunätet

Samhällsbyggnadsnämndens ekonomi ska förstärkas med 5 miljoner för 2011 för underhåll och upprustningar på gatunätet, föreslår kommunstyrelsen.
 
Kommunen tar över Järnkrogen

Kommunen ska ta över Järnkrogen i Gene fornby i samband med att stiftelsen upphör, föreslår kommunstyrelsen. Kultur- och fritidsnämnden får därefter i uppdrag att träffa avtal med exempelvis föreningslivet eller sociala företag om drift och skötsel av byggnader och närområde. Alliansen var av motsatt uppfattning och är emot ett kommunalt övertagande av Järnkrogen. Alliansen anser att det inte finns klarlagt att behovet av dessa lokaler finns och tyckte att man först skulle utreda om det finns ett behov.
 
Investerar i krisledningsförmåga

Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att samhällsbyggnadsnämnden ska investera tre miljoner kronor i en förstärkning av kommunens ledningsförmåga vid kris. Det innebär investeringar i lokaler, strömförsörjning, telefoni, it-säkerhet och radiosamband. Från och med 2012 får samhällsbyggnadsnämnden 350 000 kronor för ökade kapital-, drift- och underhållskostnader.
 
Medverkar i etapp tre av Uthållig kommun

Örnsköldsviks kommun kommer att vara med även i etapp tre av Energimyndighetens program Uthållig kommun. I denna etapp ligger fokus på arbetssätt och samverkansmodeller för att integrera energi- och klimatfrågor i det politiska arbetet och att utveckla spjutspetsexempel på kommuners arbete att skapa förutsättningar för uthållig energianvändning.
 
Mer ekologiska produkter

En plan för inköp av ekologiska produkter ska tas fram av kostavdelningen i kommunen efter ett medborgarförslag från Jenny Nilsson, föreslår kommunstyrelsen. Medborgarförslaget säger att kommunen bör sträva efter minst 25 procent upphandling av ekomat till skolor och inom vården. Planen ska bland annat beskriva hur delar av det ekonomiska utrymmet som det nya livsmedelsavtalet ger ska användas för att täcka den merkostnad på 1,7 miljoner kronor som den ökade andelen ekologisk mat uppskattas ge.
 
Personaltätheten ska öka i förskolan

Maria Kristoffersson föreslår i ett medborgarförslag att personaltätheten i förskolan ska öka och följa Skolverkets rekommendation. Kommunstyrelsen beskriver i sitt svar att beslut redan har tagits om extra resurser från och med 2011 till ökad personaltäthet för 4-5 åringar. Det innebär 3 miljoner kronor från hösten 2011 och ytterligare 3 miljoner från 2012.
 
Individuell bedömning för rätt insats

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår Mona Lundins medborgarförslag om att kommunen ska göra undantag för ungdomar upp till 25 år när det gäller att ta med överskjutande skatt i beräkningsunderlaget vid beräkning av försörjningsstöd. Kommunstyrelsen pekar på att ett helhetstänkande måste finnas för att bedöma rätt insats, till rätt person, till rätt kostnad och av rätt aktör och att därför en individuell bedömning ska göras i varje enskilt fall.

Intentionerna i förslaget uppfyllda

Som svar på ett medborgarförslag från Per Tjärnström om förbättrad gymnasiesärskola förslår kommunstyrelsen fullmäktige att fullmäktige framför ett antal punkter hur gymnasiesärskolan fungerar idag och vilka ambitioner som finns. Beskrivningen visar därmed hur intentionerna i medborgarförslaget uppfylls av verksamheten.
 
Individens utveckling centralt

Intentionerna i Per Tjärnströms medborgarförslag om förbättrat stöd och mentorskap för handikappade finns i verksamheten, menar kommunstyrelsen. Svaret på medborgarförslaget beskriver bland annat hur en ny organisation formats för de behov som människor med olika behov har och hur samverkan med exempelvis försäkringskassan, arbetsförmedlingen och landstinget fungerar, men också vad som inte är socialtjänstens ansvar.
 
Lokalerna i Bjästa räcker till

Kommunstyrelsen anser inte att Bjästaskolan ska byggas ut, som Anneli Byström föreslår i ett medborgarförslag. För att använda lokalerna så effektivt som möjligt kan verksamheten i de två lokalenheterna Bjästaskolan och förskolan Resan styras utifrån barn- och elevantal. Som utvecklingen av elevantalet ser ut nu behöver Bjästaskolan därför inte byggas ut.
 
Utreder virtuellt rådgivningscentrum

Tillväxtavdelningen har fått i uppdrag att utreda ett virtuellt rådgivningscentrum i innovationsfrågor, efter ett medborgarförslag från Bo Swedenklef. Det ska redovisas för kommunstyrelsen under 2011 och beskriva bland annat intressenter och förutsättningar för verksamheten.

Större bidrag till drift och upprustning

Driftbidraget till föreningsdrivna samlingslokaler ska öka, föreslår kommunstyrelsen efter en motion från Olle Häggström (S) och Ulrika Karlsson (S). Bidraget till upprustning ska också öka, i första hand för åtgärder för miljövänligare och energisnålare drift.
 

Ingen skolskjuts till angränsande områden

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår Sara Sjöbergs medborgarförslag om skolskjuts även till angränsande upptagningsområden. Ett sådant system kan innebära kostnader som inte är möjliga att överblicka, menar kommunstyrelsen. Ärendet har tidigare varit uppe för diskussion i bildningsnämnden och där hade alliansen ett förslag att bifalla förslaget och att det skulle prövas under 2010-2012 för att sedan utvärderas.

Inget bidrag till nämndemannautbildning

Nämndemannaföreningen får inte ett kommunalt bidrag för utbildning. Nämndemannaverksamheten är ett statligt ansvar och kommunstyrelsen menar att man bör söka bidrag därifrån istället.
 
Brukaren i centrum för omsorgen

Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att anse att intentionerna i Jarl Strömbäcks (SPI) motion om att sätta kunden i centrum inom omsorgen är uppfyllda. I sitt svar beskriver man hur medarbetarna kan förändra sina scheman, hur flexibel hemtjänst fungerar och hur arbetet inom omsorgen fokuserar på brukarens önskemål.
 
Nej till 35-timmars arbetsvecka

Kommunstyrelsen föreslår avslag på Ingrid Ågrens (SPI) motion om insatser för specialistsjuksköterskor samt 35-timmars arbetsvecka för dem som arbetar med tunga lyft i vården.
 
Medfinansierar hydraulikprojekt

Kommunen medfinansierar projektet Kompetensuppbyggnad ETH (Energieffektiva och Tillståndsövervakade Hydrauliska system) med 200 000 kronor årligen under åren 2013-2014. Projektet är en del av ITH:s fortsatta utveckling för att skapa ett forskningscentrum för industrinära starkt tillämpad forskning inom hydraulik.

Nio nya tomter i Domsjö

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige säger ja till det exploateringsavtal som upprättats med Holmen AB för att skapa nio villatomter i Domsjö med tillhörande väg och ledningar.
 


Publicerat