Du är här

2011-09-15 - Film-TV-Radio
 • Trolljägaren. En av filmerna i höstens program från Filmstudio U. Visas 31/10 på Folkan. Foto: SF. (klicka på pilarna för att se bilder från de övriga filmerna)
 • 19/9 The Social Network
 • 26/9 Ung rebell, med James Dean
 • 3/10 Rango
 • 10/10 Hair
 • 17/10 Jag dödade min mamma, av och med Xavier Dolan
 • 24/10 Dinner for Schmucks
 • 31/10 Trolljägaren
 • 7/11 Freedom Writers, med Hilary Swank.
 • 14/11 Dancer in the Dark, Med Björk i huvudrollen.
 • 21/11 Bert - den siste oskulden
 • 28/11 Exit Through the Gift Shop

11 filmer helt gratis

Nu på måndag, 19 september, drar Filmstudio U igång sin höstsäsong och som vanligt bjuder ungdomarna alla besökare på helt kostnadsfria biobesök på Folkan.

Måndagar klockan 19.00 på Folkan är detsamma som biokväll med Filmstudio U, den ungdomsledda filmstudion där både medlemsavgiften och biobesöken är helt gratis.

I höst har ungdomarna satt samman ett program som sträcker sig från klassiska ”Ung rebell” med James Dean från 1955, via Milos Formans kultrulle ”Hair” från 1979 och Lars von Triers ”Dancer in the dark” från 2000 med Björk i huvudrollen, fram till fjolårets omtalade ”Exit through the gift shop” av den anonyme graffitikonstnären Banksy och den norska succén ”Trolljägaren” – en fiktiv dokumentär som inte liknar något annat i filmväg.

Programmet i sin helhet ser ut så här:


19/9 The Social Network    
Regi: David Fincher
Med: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Bryan Barter
Handling: Harvardstudenten Mark Zuckerberg är en mycket skicklig programmerare och kontaktas därför av några studenter inom en exklusiv studentförening för att hjälpa dem utveckla en webbsida där användarna kan interagera med varandra på nätet. Inspirerad av deras idé skapar Mark en egen sida, Thefacebook, som växer i popularitet snabbare än någon kunnat ana. Framgången medför dock att flera olika parter känner sig lurade och bestulna, och Mark är snart indragen i två stora stämningsprocesser.

26/9 Ung rebell    
Regi: Nicholas Ray
Med: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
Handling: Jim gör sitt bästa för att klara den ständiga pressen som han möter som elev på en ny skola, särskilt från andra ungdomar som är medlemmar i det coola gänget på Dawson High School. Hans far, som Jim söker stöd och vägledning från, är en godhjärtad men svag förälder som domineras av Jims mor, som ständigt försöker få familjen att flytta till en ny stad för att fly olika problem. Efter att Jim tvingats in ett farligt spel med Buzz, en av de lokala tuffingarna, är han helt plötsligt i klammeri med både rättvisan och några av Buzz vänner. Han finner dock stöd och förståelse hos både Plato, en 13-årig pojke som nästan ser Jim som den fadersfigur han aldrig haft, och Judy, en vacker men förvirrad tjej som också saknar kärlek från sina föräldrar. Hon inser snart att Jim har mycket mer att erbjuda henne än de våldsamma busar som hon tidigare umgåtts med.

3/10 Rango        
Regi: Gore Verbinski
Med: Animerad
Handling: Ödlan Rango kommer till en stad i vilda västern där invånarna är i kris på grund av vattenbrist. Rango har uppdraget tillsammans med några kompanjoner att rädda invånarna från uttorkning och det enda sättet att lösa det är att utmana stadens odemokratiska ledare.

10/10 Hair         
Regi: Milos Forman
Med: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo
Handling: Claude Bukowsky lämnar föräldrahemmet någonstans i Oklahoma för att åka till New York och den förestående inkallelsen till kriget i Vietnam. I Central Park stöter han samman med ett gäng hippies med Berger som ledare och sluter sig till deras fria livsstil. Claude råkar också träffa Sheila, som kommer från en borgerlig överklassmiljö, och blir kär i henne. Men så småningom måste han bryta upp och hamnar på en militärbas i Nevada för utbildning. Gänget beger sig dit för att hälsa på honom, och Sheila är också med. Militärerna skall just skeppas ut till Vietnam, och i sista minuten byter Berger kläder och identitet med Claude och ger sig av i hans ställe.

17/10 Jag dödade min mamma    
    
Regi: Xavier Dolan
Med: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud
Handling: Den 16-årige Hubert Minel tycker att hans mamma är hopplös. Han ser bara hennes äckliga tröjor, kitschiga inredning och brödsmulorna som fastnar på hennes läppar när hon äter. Utöver det tycker han inte om hennes manipulerande och skuldbeläggande sätt. Förbryllad av sina känslor går Hubert genom tonårens fasor inklusive konstnärliga utsvävningar och upptäckter inom vänskap och sexualitet.

24/10 Dinner for Schmucks        
Regi: Jay Roach
Med: Steve Carell, Paul Rudd, Zach Galifianakis
Handling: När Tim får möjlighet att bli befordrad är ett av villkoren för befordran att han ska hitta en udda person att ta med på middag med syftet att driva med den. Flickvännen Julie tycker inte att han ska ställa upp på det vilket han också lovar. När han av en slump träffar Barry, som med sitt specialintresse och sin bristande sociala kompetens ställer till en hel del problem för Tim, bestämmer han sig för att gå på middagen i alla fall och ta med sig Barry som gäst.

31/10 Trolljägaren        
Regi: André Øvredal
Med: Glenn Tosterud, Johanna Mørck, Otto Jespersen
Handling: Tre studenter från en högskola i Volda ska göra en dokumentärfilm om björnjakt och de närmar sig en misstänkt tjuvjägare som åker omkring i en sliten Land Rover med något som ser ut som stora rivmärken i plåten. Han är vresig och svår att komma inpå livet men så småningom låter han ungdomarna följa med på vad som visar sig vara en jakt på troll, något som myndigheterna mörkat under mycket lång tid. Snart är de ute på en livsfarlig jakt på raglefanter, tusseladdar och dovregubbar.

7/11 Freedom Writers        

Regi: Richard LaGravenese
Med: Hilary Swank, Patrick Dempsey, Scott Glenn
Handling: En ung idealistisk lärarinna börjar undervisa på en av de värsta skolorna i Long Beach. Genom sina oortodoxa metoder lyckas hon förvandla sina kriminella elever till kultiverade mönsterstudenter.

14/11 Dancer in the Dark        
Regi: Lars von Trier
Med: Björk, Catherine Deneuve, David Morse
Handling: Washington State, USA, 1964. Selma är tjeckisk invandrare, ensamstående mor till tioårige sonen Gene. De lever i en husvagn som de hyr av grannarna, polisen Bill och hans hustru Linda. Selma arbetar på fabrik. På kvällarna repeterar hon tillsammans med sin väninna och arbetskamrat Kathy för en amatöruppsättning av Sound of Music. En ögonsjukdom försämrar hennes syn dag för dag. Eftersom sjukdomen är ärftlig, lägger hon varje avlöningsdag undan pengar för en operation av Gene innan han också drabbas.

21/11 Bert - den siste oskulden  
     
Regi: Tomas Alfredson
Med: Martin Andersson, Cajsa Lisa Ejemyr, Ing-Marie Carlsson
Handling: 15-årige Bert Ljung har en dag avtalat med klasskamraten Camilla Gaevert att de ska bli av med sina respektive oskulder genom att ha samlag med varandra efter skolan. När han kommer hem till henne med några vittnen, det vill säga klasskamraterna Åke och Lill-Erik som ska vänta utanför huset, har hon emellertid blivit betänksam och tycker att man bör vara förälskad och ha sällskap en tid för att kunna ligga med varandra. Strax därefter anländer också hennes pojkvän och Berts hatobjekt, Carl-Philip Silfverbratt, lokal hockeystjärna med svart bälte i karate som charmat snart sagt alla flickorna på skolan. Så Bert får lomma iväg med oförrättat ärende.

28/11 Exit Through the Gift Shop    
Regi: Banksy
Med: André, Wendy Asher
Handling: Filmen handlar om Thierry Guetta, en excentrisk affärsägare och amatörfilmskapare från Frankrike som bor i Los Angeles, och som aldrig lämnar ifrån sig sin videokamera. ”Det var mer än en drog, det var en besatthet. Jag filmade och filmade och filmade mig själv när jag filmade. Det tog aldrig slut.” Efterhand börjar han dokumentera graffitiverk innan de raderas, vilket leder till att han träffar Banksy, vars hovfotograf Guetta blir. Han börjar även dokumentera andra gatukonstnärer, som tror att hans syfte är att göra en dokumentär. Emellertid gör han aldrig något med sina filmer, utan stoppar undan dem.


Dela med dig av denna artikel på: