Samhällsinformation

Mätningar om bilbältesanvänding i Ö-vik pågår

Just nu pågår en av deltävlingarna i Kommunkampen där det gäller att bete sig trafiksäkert. Nu är det bältesanvändningen som kollas.

Varannan som omkommer saknade bälte. Det visar en analys som Trafikverket gjort. Polisen skärper också kontrollen av bältesanvändning i hela landet. Extra många poliskontroller görs i mindre tätorter. Samtidigt genomför NTF lokala informationsinsatser i hela landet, som följs av årets bältesmätningar i samtliga kommuner. 

– Utan bälte på klarar du i bästa fall en krock i ungefär 7 kilometer i timmen, förutsatt att du är beredd på kollisionen och är tillräckligt stark för att kunna hålla i dig. Redan vid hastigheter under 50 kilometer i timmen slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen om du inte har bilbälte. Detta gäller även för baksätespassagerare, säger poliskommissarie Bengt Svensson, Rikspolisstyrelsen.

Resultatet av NTFs bältesmätningar, där vi får se hur Örnsköldsvik ligger till i förhållande till Sundsvall och Sollefteå som också deltar i Kommunkampen, kommer i oktober.

Tyvärr ligger Örnsköldsvik dåligt till i Kommunkampen. Den senaste deltävlingen gällde hur bra bilisterna är på att hålla hastigheten på vägar där 30 km/h gäller. I mätningen visade sig endast 16 % av bilisterna respektera hastighetsbegränsningen. I Sundsvall höll 49 % hastigheten och 29 % i Sollefteå.
 
Hastigheten har stor betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Som oskyddade trafikanter klarar vi ett krockvåld som motsvarar högst 30 km/tim. Den högsta hastigheten som vi som bilförare eller passagerare klarar vid en sidokollision är 50 km/tim. På gator i tätort med anslutande korsningar är det därför viktigt att respektera hastighetsgränsen 30 km/tim.

Efter tre deltävlingar leder Sundsvall med 8 poäng, Sollefteå har 6 poäng och Örnsköldsvik 4 poäng. Tävlingen pågår under 2011 och nästa del gäller användningen av reflex.

Publicerat