Du är här

2011-10-03 - Samhällsinformation

Miljövänliga veckan i hela landet vecka 40

Det är Naturskyddsföreningen som anordnar ”Miljövänliga veckan” under denna vecka och för första gången nu också i Ö-vik. Årets tema är fisk och skaldjur.

Jenny Nilsson och Nadia Melin, rätt nya aktiva medlemmar och med ett intresse för mat och kemikalier kommer för första gången se till att även Ö-viksborna ska märka av miljövänliga veckan.

De åkte på en riksupptakt inför Miljövänliga veckan i våras, som var i Stockholm, och nu har de planerat hur de vill göra och har börjat skrida till verket.

Jenny och Nadia kommer att sprida informativt material som vi kommer att ställa ut på olika platser i stan. De har även små superfina guider som bland annat gör det busenkelt att välja rätt fisk i fiskdisken.

På lördagen vecka 40 kommer representanter från Naturskyddsföreningen att stå på torget och informera och svara på frågor och även anordna en tävling med fina priser.

Under Miljövänliga Veckan, alltid vecka 40, vill Naturskyddsföreningen berätta för människor om läget för fisken och vilka fiskar som är okej att äta. Men också att vi som konsumenter faktiskt kan påverka situationen genom att låta bli att äta vissa arter.

– Vi fiskar för mycket. Om vi fortsätter att fiska som vi gör nu, kommer alla bestånd vara utfiskade inom 50 år. Europa är klart sämst i klassen. Samtidigt som vi fiskar slut på fisken i EU, köper vi också rättigheter att fiska ut fisken i andra delar av världen, säger Kajsa Garpe, fiskehandläggare på Internationella avdelningen på Naturskyddsföreningens hemsida.


  

Dela med dig av denna artikel på: