Du är här

2017-09-23 - Friluftsliv
Foto: Märta Karlsson

7 saker om hösten

Hösten är här med allt vad myskvällar och rusk innebär. Här får du veta lite mer.

 

SMHI definierar höst som den årstid när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader. I astronomisk bemärkelse börjar hösten med höstdagjämningen och slutar vid vintersolståndet. Andra, mer godtyckliga definitioner är när ”semestern är slut” eller ”när skolan börjar”.

Höst är lika med svampsäsong för många. Är du orolig för att plocka giftig svamp så undvik vit svamp med vita skivor och brun svamp med bruna skivor. De arter som står för de allvarligaste svampförgiftningarna i Sverige är vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting. Lär dig dessa ordentligt så undviker du ond bråd död. Soppar är behändiga nybörjarsvampar då inga är giftiga och de allra flesta är goda – som kungen Karljohan.

När löven blir vackert gula och röda börjar även de mindre observanta ana att det är höst. Men hur vet träden att det är höst? Jo, träden har en inre kalender som styrs av längden på natten. När natten blivit tillräckligt lång startar en process som leder till att bladen blir gula och röda och så småningom faller av trädet. Det är dock inte bara nattlängden som avgör hur höstfärgerna blir, höstlöven får starkare färger om temperaturen är låg under tiden processen sker. Detta förlopp styrs, som så gott som alla andra processer i en levande varelse, av trädens gener.

Bara för att sommaren är slut är det inte slut med utomhusaktiviteterna. Grillen går inte varm i samma utsträckning som under juli, men i gengäld är det myggfritt och getingarna har lagt ner för säsongen. Då luften är svalare kan det dessutom vara lättare att komma ut och röra på sig. Ta långpromenader och njut av de vackra höstfärgerna. Plocka bär och svamp i skogen. Många undersökningar har visat att vi överlag mår bra av att vistas i naturen.

Det blir bara mörkare och mörkare, så motverka trenden med att tända levande ljus. Se bara till att ha fungerande brandvarnare hemma.

Höstrusket kan göra det lättare att vara effektiv och produktiv på jobbet. Svalare sovtemperatur gör att vi sover bättre, djupare och vaknar mer utsövda. Dessutom kan det vara lättare att arbeta när trummandet av regndroppar på fönsterbläcket håller borta tankarna på badstranden.

Höstdimma, eller strålningsdimma, är dimma som bildas över land då marken i klart väder nattetid avkyls. Den lättar oftast strax efter soluppgången. Har det regnat under dagen och klarnar upp till en vindstilla natt är risken för dimman ganska stor. Den är vanligast under sensommaren och hösten.

Källor: SMHI, svampguiden.com, forskning.se, Wikipedia.

Dela med dig av denna artikel på: