Utställning

Konstens vecka i full gång

Månadsskiftet innebar samtidigt starten för Konstens vecka i Örnsköldsvik; ett arrangemang med sju sevärda utställningar. Bland annat ställer May Britt Östman Ljung för första gången ut norr om Dalälven och visar prov på fantastiskt arbete.

Konstens vecka är ett återkommande arrangemang sedan 1994 och varje år går cirka 700-800 personer konstronden till de olika utställningarna som ingår. Går du konstronden deltar du också i en utlottning av konstverk som skänkts av konstnärerna och utställningsplatserna.

På Ö-viks Ramverkstad får konstpubliken stifta bekantskap med en konstnär som, trots att hon vuxit upp i Ångermanland, aldrig tidigare ställt ut norr om Dalälven. May Britt Östman Ljung tillbringade sina 17 första år i den lilla byn Loön i Kramfors, för övrigt samtidigt som Ö-viksförfattaren Bo R Holmberg som också kommer därifrån. Sedan flyttade hon till Stockholm och numera är Lidköping hennes hemort.

– Jag var målare från början och arbetade också mycket med grafik, men jag gillade inte att göra upplagor, berättar May Britt som valt en helt annan väg med det grafiska arbetet.

Hon jobbar med träsnitt och linoleumsnitt som hon trycker på japansk handgjort papper. Men inte ett och samma tryck i en upplaga, som är det vanliga. I stället bygger hon upp varje tavla med många olika tryck och skapar på så sätt unika bilder.

– De största kan ha upp mot hundra tryck och de kan ta ett och ett halvt år att göra klara, men jag tycker om att arbeta långsamt. De ska torka efter varje tryck och det händer att jag hänger undan dem för att sedan börja jobba med dem igen. Det är lite som oljemåleri, men jag bygger måleriet med tryck.

Ibland använder sig May Britt av kryssfaner, som inte är särskilt lätt att skära i.

– Den är vresigare än trä och jag blir tvingad att bli stramare i formen.

En form hon ofta återvänder till är människokroppen.

– Det hänger samman med att jag tecknade mycket modell under min tid som lärare, och jag är väldigt intresserad av kroppsrörelser, säger May Britt, som också använder sig flitigt av bladguld och slagaluminium.

– Jag är egentligen inte intresserad av guldet men jag gillar ljuset som materialet fångar upp.

En mycket fin utställning som inte ska missas.

Konstens vecka 1-8 oktober

Samtliga utställningar som ingår i Konstens vecka är:

Öviks Ramverkstad, Nygatan 29 B, May Britt Östman Ljung, grafik.
Galleri Lokomotiv, Järnvägsgatan 10, medlemsutställning Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärs Verkstad, ÖKKV.
Två Fikon, Skolgatan 4, Ute Timm, måleri.
Galleri 22, Fabriksgatan 22, Anita Johansson, måleri/blandteknik och IngMarie Seijsing, måleri.
Signerat M, Nygatan 18 D, Erik Olof Persson, skulptur.
Ödbergska Gården, Skyttegatan 3, Jeff Lindahl, måleri.
Örnsköldsviks museum & konsthall, Läroverksgatan 1, Elin Maria Johansson, skulptur/collage/film.
Öppettider: 1 oktober - 8 oktober, måndag till lördag kl 12:00-16:00.

Publicerat