Övrig kultur

Fängslade föreläsning på Kulturting Nolaskogs

– Konsten och kulturlivet bygger vår andliga infrastruktur. Radioteaterns chef Stina Oscarson höll en mycket intressant föreläsning om kulturens roll och värde.

För andra året arrangerades Kulturting Nolaskogs som lockade en rad föreningar och andra deltagare: Örnsköldsviks Filmstudion, Filmstudio U, Teaterspegeln, Örnsköldsviks Konstförening, Örnsköldsviks Konstnärsklubb, Verkstans Vänner (Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad), representanter för samarbetsgruppen för årets Regnbågsvecka, RFSL Örnsköldsvik, Örnsköldsviks Museum & Konsthall, biblioteken, Hemslöjdsföreningen, Sensus, Örnsköldsviks Musiksällskap, Aktiva Seniorer/Gideågården, Scenkonstbolaget och Världsklass 2015.

Efter en fin start med Kulturskolecentrums kör Feminalen, under ledning av Daniela Nyström, fick Radioteaterns chef Stina Oscarson ordet.

”Skapa innebär att göra motstånd.” Så inledde Stina Oscarson och fortsatte att berätta om när hon höll en föreläsning på Vildrosfestivalen i Dalarna, samma dag som den fruktansvärda massakern i Norge. Under föreläsningen började åhörarna få besked om vad som hänt i Oslo.

– På tåget hem följde jag rapporteringen och insåg att medan jag talat om vikten av demokrati och fred så hade 70 ungdomar mist livet när de arbetat för just demokrati och fred.

Ville sluta prata

Stina Oscarson hade inlett det föredraget med orden ”När två människor står öga mot öga har man ett val. Man kan skjuta eller inleda ett samtal.”

– När jag kom hem rev jag föreläsningen och sa att jag aldrig mer skulle prata. Ett par dar senare slår jag på radion då det sänds en repris på programmet Naturmorgon, som jag normalt inte brukar lyssna på. Men den här gången blir jag sittande blick stilla. En man pratade om fjällugglor som häckat för första gången på över 30 år. Det var det vackraste jag hört, hans glädje gick genom radion rakt in i hjärtat. Jag tänkte, vilken tur att vi har andra bilder av verkligheten, och jag tänkte att nu behöver vi verkligen konsten.

Den fria tanken

Stina Oscarson fängslade åhörarna på Kulturtinget med sitt tal där hon bland annat pratade om hur FN diskuterat problemen i Libyen.

– Man pratade om att välja mellan passivitet eller bomber. Man valde bomber. Och president Obama pratade om rättvisa när man skjutit Bin Laden. Vad har hänt med den fria tanken i världens största demokrati? Konsten och det fria ordet är farliga för makten, så har det alltid varit och så är det än i dag.

– Frihet är att tänka egna tankar och drömma egna drömmar. Men vems tankar är det vi tänker och vems drömmar är det vi drömmer? undrar Stina Oscarson, som under en vecka läste alla dagstidningar och räknade uttrycket ”ekonomisk tillväxt”.

– Jag hittade det på 3 123 ställen, alltid i en kontext där ekonomisk tillväxt är något bra. Vi lever i en tid som är full av givna sanningar. Målet om en ekonomisk tillväxt sätter gränser för våra tankars utrymmen. Nu ska vi koncentrera oss på att maximera vår livslön, vi är oförmögna att värdesätta det som inte är ekonomiskt mätbart.

Hon berörde en FN-rapport där man försöker beräkna värdet av naturtillgångar. Vad är regnskogarna värda? Vad är korallreven värda?

– Man försöker omvandla icke mätbara värden till något mätbart, säger Oscarson och citerar Dag Hammarskjöld:

”Du kan inte leka med djuret inom dig utan att bli helt djur, leka med lögnen utan att förlora rätten till sanning, leka med grymheten utan att mista sinnets mjukhet. Den som vill hålla sin trädgård ren reserverar inte mark för ogräs.”

Förödande konsekvenser för det demokratiska samtalet

Stina Oscarson pratade om tankesmedjor, vars mål är att nå den ”babblande eliten” – inte den breda allmänheten – för det ger bäst utdelning. Hon pratade också om skillnaden mellan reklam och konst.

– Reklamens roll är att göra oss missnöjda med våra liv för att kunna sälja något åt oss som kan förbättra våra liv. Konsten har en förmåga att göra det precis motsatta, konsten kan ge oss kraft och mod att gå vidare.

– Men kulturen har förvandlats från ett folkhälsoinstrument till varumärkesbyggnad, vilket får förödande konsekvenser för det demokratiska samtalet. Kulturen idag håller på att förvandlas till en tillväxtfaktor.

I själva verket borde kulturen vara något helt annat.

– Konsten och kulturlivet bygger vår andliga infrastruktur, säger Stina Oscarson och avslutar med att citera Harry Martinson:

”Ja, drömmar måste byggas säkrare än städer och dagligen måste de lappas och lagas efter de dagliga och frätande angreppen från nyttans tand som är värre än tidens tand.”

Publicerat