Blogg: Robin Paulonen

"Bira bira bers bers"

Cirka en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol, det vill säga de har en alkoholkonsumtion som ökar risken för skador.

Min syn på alkohol är något jag är tacksam över! Jag är så otroligt tacksam att jag slipper vara en av dem som romantiserar det där. Visst låter det fint när man säger att vi ska ligga på en filt i en park en varm sommarnatt och dricka rosé tillsammans med våra bästa vänner i hela vida världen. Men titta på detta om du vågar; Flera tusen svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Omkring en femtedel av alla patienter som tas in i akutsjukvården har alkoholproblem. Inom den psykiatriska sjukvården är andelen alkoholfall omkring 40 procent.

På Can.se läser jag att alla hjärnfunktioner påverkas negativt av alkohol, och vad är det kan man undra. Jo det är: Känslor, omdöme, tänkande, minne, aggressivitet och även balansen och att kunna tajma muskelrörelser. Och då pratar jag inte bara om just det man tycker kan vara under ruset utan det är permanenta skador man kan få om man har den oturen.

 Till alla er sexgalningar som dricker var evigaste helg kan det ju vara kul att vet att alkoholkonsumtion påverkar hormonerna, stör den sexuella funktionen och kan leda till infertilitet. Vad betyder det? Jo det ska jag förklara för dig: No shaggig. Och räkna inte med några ungar i framtiden. Cause the juice aint gonna be that powerful. If you know what I mean…!

Jag är fruktansvärt glad att jag inte är en av dem som måste dricka för att våga. Jag vågar utan att hälla gift i mig. Jag förstör inte medvetet min kropp för några timmars rus som sedan plötsligt kan förvandlas till ångest. Jag tror att de få gånger jag hjälpt till på soppköket har fått mig att inse att det mest värdelösa och sjukaste som finns, men som ändå betraktas som gudarnas gåva till mänskligheten, är alkohol. Spola skiten säger jag! Det finns ändå ingen som genuint gillar det.

Drick te istället. Visst, man kan få gula tänder av vissa teer men det är väl bättre än att behöva plocka upp dem ifrån marken en sen fredagskväll i juli.



För att lätta på trycket har jag denna oseriösa bild! 

Publicerat