Mat & dryck

Brons för Märta i Årets Konditor

Märta Grundberg från Örnsköldsvik slutade på tredje plats då finalen av tävlingen Årets Konditor nyligen avgjordes.
Efter en rafflande final där fem av Sveriges bästa konditorer visade upp sina kreativa och hantverksmässiga talanger inför flera tusen besökare tog Josefine Baummann från Chokladfabriken i Stockholm hem segern i Årets Konditor 2011. För en lika elegant som delikat trevåningstårta i kombination med en spännande tolkning av årets tema ”styla om ett kafferep” tilldelas vinnaren titeln Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. På andra plats kom Fredrik Johansson från Ett Bageri och trea blev Märta Grundberg från Örnsköldsvik.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att visa upp det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen.  Efter den fem timmar långa finalen stod Josefine Baummann från Chokladfabriken i Stockholm som vinnare. Förutom titeln Årets Konditor tilldelas vinnaren ett stipendium på 40 000 kronor.

Under finalen skapade finalisterna en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk som presenterades för finalisterna kvällen innan finalen. I år fick finalisterna i uppgift att baka tre valfria sorters småkakor, 25 exemplar av varje sort. Till sin hjälp fick de, förutom grundingredienser, tillgång till ett 40-tal ingredienser från en råvarukorg. Samtliga bakverk tillverkades från grunden på plats i Nordiska museet inför publik innan de presenterades och bedömdes av en metod- respektive smakjury.
Publicerat