Michaela Ö

Blogg: Sjömannens utsmyckningar

Allt började år 1769 då James Cook satte tatueringsbollen i rullning och sedan dess har spridningen ökat lavinartat. Förr var det nästan bara sjömän och kriminella som märkte sin kropp. Nu gaddar sig även oskuldsfullaste mö.

 

Sjömanstatueringar. Historiskt sett tatuerade sjömannen in ett motiv kopplat till någon form av prestation. Om du korsat Atlanten fick du t.ex. lov att ha ett ankare. En svala (som flyger till varmare breddgrader men alltid hittar hem) på bröstet betyder att du seglat 5000 mil, två stycken att du seglat 10 000 mil. Andra klassiska motiv bland sjömän är de laster som kan förleda en man i fördärvet, så som tärningar, spelkort, alkohol och kvinnor. Sedan känner ni kanske till ”Sailor’s Grave” tatueringen? Den bärs för att hedra alla de fartyg och sjömän som gått under till sjöss. ”Fullriggaren” får bäras av dem som rundat Kap Horn, det ogästvänligaste stället på jorden, och överlevt.

Samuel O’Reilly, som introducerade den första elektromekaniska tatueringsmaskinen, ska enligt sägnen ha sagt följande: ”En sjöman utan tatuering är som ett skepp utan grogg, icke sjövärdigt.”  Han måste vrida sig både ett och två varv i sin grav nu när de flesta fartygen saknar både ”riktiga sjömän” och ”riktig dricka”. Jag får nog ta och hjälpa till att återställa den där ordningen lite grand och göra en tatuering.

Jag skulle vilja ha en kompassros som pekar dit jag går, visar mig vägen, eller en som pekar mot mitt hjärta, följ ditt hjärta liksom. Men var på kroppen sätter man en sån, runt naveln eller? Haha, skulle vara just snyggt att pryda fläsket lite. ;)

Publicerat