Du är här

2017-09-24 - Friluftsliv
Reflex kan rädda ditt liv. Foto: Håkan Nordström

4 av 10 är osynliga i hösttrafiken

De flesta olyckor där fotgängare blir påkörda sker i mörker och kan ofta undvikas om de gående bär reflexer. Trots detta är det endast 6 av 10 svenskar som uppger att de använder reflexer på sina ytterkläder under det mörka halvåret.

En person som bär reflex syns på cirka 125 meters håll från en bil som har halvljus på men utan reflex syns personen först 20 till 30 meter ifrån bilen.

– De flesta trafikolyckor där fotgängare är inblandade sker i tätorter. Därför är det viktigt att bära reflex även inne i stadstrafik efter mörkrets inbrott. Att använda reflexer kan vara skillnaden mellan liv och död för gång- och cykeltrafikanter och är ett billigt och enkelt sätt att synas bättre i mörkret, säger Sofia Hagman, Trygg-Hansa.

Har du en gammal reflex som legat länge i fickan och skavt kan det vara bra att byta. Trygg-Hansa rekommenderar att man byter reflexer varje år eftersom den redan efter ett år har förlorat en stor del av sin reflektion. Reflexer på kläder och liknande kan försämras ännu snabbare om de utsätts för tvätt och annat slitage.

– Gamla reflexer ger en falsk trygghet. Reflexens förmåga att reflektera ljus försämras av smuts, repor och annat slitage. Den normala livslängden på en reflex är cirka tre år.
 

Tips och råd för att synas i mörkret: 

– Bär dina reflexer väl synligt.

– Ha gärna reflexer på benen, de syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse.

– Tänk på att reflexer även behövs där det finns gatubelysning.

– Reflexer åldras och ska bytas ut var tredje år.

– Tänk på att vinterväglag ofta innebär betydligt längre bromssträckor för bilarna.

– Om du är ute på en väg med tung trafik bör du komplettera reflexerna med en ficklampa. Orsaken är att långtradar- och busschaufförer sitter högre upp och inte ser reflexerna på lika långt avstånd som föraren i en personbil.

– Det är lag på att ha reflexer på din cykel om du cyklar i trafik.

– Tänk på att även hundar och hästar behöver reflexer när de är ute i trafik.

Dela med dig av denna artikel på: