Hälsa

Dämpa höstdeppet

Mörkret tränger sig på och vi stänger in oss allt mer. En film och en påse popcorn kanske hjälper för stunden, men vad vi i själva verket behöver i mörka tider, det är socialt umgänge och fysisk aktivitet.

Det är lätt att gräva ner sig och gå i ide i tv-soffan under hösten. Mörkret och den tilltagande kylan gör att vi håller oss inomhus allt mer. Den avtagande energin leder till mindre aktiviteter i form av socialt umgänge och motion, vilket i sin tur leder till ännu mindre energi.

Du behöver inte börja träna till Vasaloppet för att bryta den negativa spiralen och komma upp ur idet. Det kan räcka med en sväng på stan, en fika med vännerna eller en spelkväll med familjen för att komma i en ny sinnesstämning. Vill du passa på att röra på dig lite så kan du ta en mysig höstpromenad eller åka iväg och simma på badhuset. Ring en vän först och se om ni kan hitta på någonting gemensamt så slår du två flugor i en smäll.

Sociala höstaktiviteter

Laga mat tillsammans. Hitta ett spännande recept och hjälps åt med tillagningen.

Bjud in till en spelkväll, ladda med varmt te och tänd ljus. Passa på att njuta av kylan och mörkret.

Ses på stan för en fika. Det är ett enkelt och behändigt sätt att ses när energin saknas eftersom det inte behöves så mycket förberedelse. Att träffa kära vänner är dessutom ett utmärkt sätt att ladda energi.

Bjud in en vän till en aktivitet du annars skulle gjort själv, som att plocka svamp eller gå på en promenad. Då blir det lätt att hitta tillfälle att ses.

 

Publicerat