Träningstrion

Träningstrion: Utvärdering efter två veckor

Lite upp och ner, men framför allt ett grymt gäng som kör hårt och är väldigt målmedvetna. Jag kan lova att det blir roligare!

De första två veckorna är avklarade och resultatet är fantastiskt. Förutom sjukdomskänningar hos Sandra och Anki så har träningen flutit på bra. Hela gänget håller en bra puls och är väldigt noga med vilken puls de har i samband med de olika träningspassen.

Det skall du veta är otroligt viktigt i samband med träningen. Beroende på vilken puls man har så använder kroppen olika energisubstrat. Om intensiteten är högre behöver kroppen snabbare energi och då används kolhydrater framför fett. För att använda fett behövs det både mer energi och syre än vad det gör för att använda kolhydrater.

Jag ger ett exempel: Kille 35 år har en maxpuls på 185 som ofta tränar halvhårt.

30 min träning med 170 i puls för en killen innebär att personen gör av med väldigt mycket kalorier under träningspasset. Största delen av de kalorierna kommer att vara kolhydrater. Eftersom att pulsen är så pass nära max. (För att säkerhetsställa det exakt behöver man göra fystester i Umeå.) 

Om personen i fråga skulle köra 30 min träning med 110-120 i puls. Kommer kaloriuttaget vara mindre än träningen innan. Eftersom pulsen är lägre kommer kroppen att kunna använda fett som energisubstrat och inte kolhydrater i lika stor utsträckning. Syre och energi finns för att kunna använda fett. Så hjärtats frekvens har en väldigt stor betydelse på vilken energi kroppen använder sig av.

Så när jag tittar i träningstrions träningsdagbok så har de många lågintensiva pass för att just vänja kroppen med att använda fett och inte kolhydrater. Detta är något som är otroligt viktigt i all prestationsidrott som kräver ett bra VO2max. För ju längre man kan använda fett i pulsnivån (mot max) kommer kolhydraterna att sparas så när det är dax för tempoökning tex från Eldris vid Vasaloppet så finns det kvar lite sparad energi.

För Fredriks del är detta a och o för att kunna vinna och vara med då det gäller. Sen spelar även vallan och många andra funktioner en viktig roll men har han inte förmågan att kunna spara kolhydraterna blir det jobbigt.

Samma sak i tex lagidrott. Här förbränns det mycket energi i samband men ruscherna och rycken, där emellan är det otroligt viktigt att pulsen går ner så kroppen sparar energi och återuppbygger ATP.

Förresten; Fredrik hade sitt bästa pass på hela sommaren förra veckan. Är det tur eller skicklighet!

Publicerat